Secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, va veni săptămâna viitoare la București, unde va participa la ministeriala NATO, alături de ceilalți miniștrii de Externe din Alianță.

Antony Blinken vine în România săptămâna viitoare

Ministeriala de la București va avea loc în perioada 28-30 noiembrie. În acest context, miniștrii de Externe din statele membre NATO vor discuta despre războiul din Ucraina și despre implementarea noului concept strategic al NATO.

De asemenea, oficialii au în vedere și discuții legate de provocările din partea Republicii Populare Chineze, securitatea energetică, protecția infrastructurii critice și eforturile NATO de a construi capacitatea și de a consolida rezistența în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Moldova.

În vreme ce se află la București, Blinken și premierul român Nicolae Ciucă vor vizita expoziția „Noi, oameni - 25 de ani de parteneriat strategic”, care marchează momente cheie ale parteneriatului dintre SUA și România.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, secretarul Blinken se va întâlni și cu președintele Klaus Iohannis, cu ministrul român de Externe Bogdan Aurescu și cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și va participa la un dineu cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

Reuniunea miniștrilor de Externe din NATO, în premieră găzduită de România

Reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat la noi de la aderarea țării noastre la Alianță, în 2004, și a doua reuniune formală aliată după Summitul de la București din anul 2008.

Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfășurată într-un stat de pe Flancul estic, aflat în prima linie de apărare a Alianței de la declanșarea războiului din Ucraina.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Este și prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la finalul lunii iunie 2022, și va marca o etapă importantă în operaționalizarea noului Concept Strategic al Alianței.

Reuniunea va oferi șansa primei discuţii aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid şi pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023, arată sursa citată.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.