Pe fonul scumpirilor, a crizei energetice și a gazelor naturale, ne așteaptă o iarnă grea, cu facturi usturătoare. Românii se îngrozesc la gândul că temperaturile scad treptat și vor fi nevoiți să pornească căldura în case.

Centrală nouă și țevi izolate

Cel mai bun mod de a economisi consumul la energie este să înlocuiești centrala veche cu una nouă. Astfel, consumul de energie va scădea cu până la 20%. De asemenea, este bine știut faptul că aproximativ 15% din consumul total de energie merge pentru încălzirea apei. Din această cauză, este important ca țevile să fie izolate pentru a nu pierde căldură. În așa mod consumi mai puțin și eviți și risipa de apă caldă.

Setează o temperatură optimă

Pe perioada rece a anului, fiecare grad în minus setat la termostatul tău poate reduce consumul de gaze cu până la 5%. Nu opri centrala termică! În acest caz, temperatura din casă va scădea considerabil și astfel consumul de energie va fi mai mare pentru a ajunge din nou la temperatura optimă.

În cazul în care pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandat să reduci temperatura la 16°C. Dacă perioada în care ești plecat este mai mare de 2 zile, atunci poți seta temperatura la 8°C.

Încălzire eficientă a locuinței

Pentru o încălzire eficientă a locuinței și pentru a evita consumul inutil de energie, ar trebui să aerisești periodic caloriferele și prin apropierea acestora să nu se afle articole de mobilier. În plus, este recomandat să asiguri mentenanța periodică a sistemului de încălzire. În acest mod locuința ta se va încălzi în mod eficient și vei reduce consumul de energie.

Economisește căldura din bucătărie

În momentele în care gătești la bucătărie, folosește un capac, deoarece căldura se va păstra în interiorul vasului, iar astfel mâncarea se va găti mai repede, având și un consum de energie mai redus.

Citeste si:
Bucureștiul ar putea rămâne fără apă caldă și căldură în această iarnă
Bucureștiul ar putea rămâne...

Când folosești cuptorul pentru a găti, evită să deschizi ușa acestuia, pentru că astfel se va pierde o cantitate mare de căldură, iar consumul de energie va crește.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Octombrie 2022 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.