Amatorii de cafea au parte de o veste tristă. Prețul cafelei în Uniunea Europeană se scumpește cu fiecare zi tot mai mult. În luna august 2022 preţul cafelei a fost în medie cu 16,9% mai mare decât în august 2021. Iar prețul din august 2021 a fost în medie cu 0,5% mai ridicat decât în august 2020, potrivit informațiilor oferite de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Prețul cafelei în UE se scumpește tot mai mult

Din luna octombrie a anului trecut, rata anuală a inflației este într-o continuă creștere. Pentru cei care nu își pot începe dimineața fără o cafea cu lapte şi/sau zahăr, acest ritual ar putea deveni un lux deja din cauza scumpirilor continue. Prețurile acestor produse nu se mai opresc să crească și să șocheze consumatorii, în special în ultimul an.

Preţul laptelui proaspăt integral s-a scumpit în medie cu 24,3% între august 2021 şi august 2022, iar prețul laptelui proaspăt cu conţinut scăzut de grăsimi s-a majorat cu 22,2%. În luna august a acestui an, preţul zahărului a avut parte de o creştere a prețului de 33,4%, faţă de un avans anual de 0,8% în august 2021.

La nivelul tuturor statelor membre UE s-a înregistrat o asemenea creștere de prețuri la produsele respective, cu excepţia Maltei, unde nu s-a raportat o o scumpire a preţului laptelui proaspăt cu conţinut scăzut de grăsimi.

Țările care au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri

Făcând o analiză asupra celor mai semnificative creşteri de preţuri pentru fiecare produs, Lituania şi Estonia sunt cap de listă în ceea ce privește scumpirea a trei din patru produse: cafea şi lapte proaspăt cu conţinut scăzut de grăsimi în ambele țări, lapte proaspăt integral (45,8%) în Lituania şi zahăr (81,2%) în Estonia.

Cele mai mari creşteri de preţuri în luna august a acestui an s-au înregistrat la zahăr, în special în Polonia (109,2%), în Estonia (81,2%), în Letonia (58,3%), în Bulgaria (44,9%) şi în Cipru (43,2%).

În ceea ce privește preţului cafelei, cele mai mari majorări de prețuri din august 2022 au fost raportate în Finlanda (43,6%), în Lituania (39,9%), în Suedia (36,7%), în Estonia (36,4%) şi în Ungaria (34,3%).

Citeste si:
Cât au ajuns să coste alimentele de bază în România. Rata inflației...
Cât au ajuns să coste...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Octombrie 2022 - 06 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.