Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul va aproba o o hotărâre referitoare la Strategia Naţională privind Economia Circulară (SNEC), care urmărește adoptarea unor soluții pentru colectarea și reutilizarea tipurilor de deșeuri.

Ciucă, despre adoptarea unor soluții pentru sortarea și colectarea deșeurilor

Premierul a anunțat că subiectul colectării și sortării deșeurilor a fost discutat în cadrul ședinței Guvernului. Autoritățile sunt în căutarea celor mai eficiente soluții. Cu această ocazie, Ciucă spune că se va atinge și jalonul din PNRR.

În cadrul şedinţei de astăzi, vom adopta o hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei Naţionale privind Economia Circulară. Este un domeniu de mare perspectivă pentru dezvoltarea sustenabilă a României. Căutăm şi vom identifica cu certitudine soluţiile cele mai eficiente pentru colectarea şi reutilizarea tuturor tipurilor de deşeuri. La această hotărâre şi-au adus contribuţia mai multe ministere şi apreciez că, odată cu adoptarea ei, vom reuşi să atingem şi jalonul din PNRR privind adoptarea acestei strategii", a spus prim-ministrul.

Ciucă a mai menționat că în România, tema deșeurilor este o problemă din cauza depozitării acestora. România este una dintre țările din UE care înregistrează cel mai slab grad de productivitate a resurselor generate de deșeuri, reciclarea acestora. În România chiar dacă există tomberoane pentru sortarea gunoiului pe categorii, puțini dintre cetățeni se conformează la această regulă.

În plus, gestionarea deşeurilor în România a rămas semnificativ în urmă, deoarece depozitarea deşeurilor şi adesea depozitarea lor ilegală sunt încă forme dominante de gestionare a deşeurilor. Conform statisticilor emise de Cadrul de Monitorizare a Economiei Circulare, România se numără printre ţările UE cu cele mai slabe performanţe în ceea ce priveşte productivitatea resurselor, generarea de deşeuri ca pondere din PIB, tratarea deşeurilor şi utilizarea materialelor reciclate în economie", se arată în preambulul documentului.

Citeste si:
Managementul deșeurilor: Clearing House și țintele de colectare...
Managementul deșeurilor:...

Potrivit textului documentului, rezultatele evaluării sectoriale vor fi folosite drept bază pentru elaborarea Planului de Acţiune, care va conține o analiză mai detaliată și mai profundă cu obiectivele specifice şi recomandări de politici, dar și cu acțiunile care vor trebui urmate pentru a ajunge la un rezultat.

„Sectoarele energie, apă şi deşeuri sunt abordate în toate cele 14 sectoare într-o manieră transversală. (...) Pe baza analizei preliminare, se poate concluziona că îmbunătăţirea economiei circulare are cel mai mare potenţial în agricultură şi silvicultură, industria automotive, construcţii, bunuri de consum, cum ar fi produsele alimentare şi băuturile, ambalajele, textilele şi echipamentele electrice şi electronice", menţionează sursa citată.

Citeste si:
CNSU a declarat stare de alertă în Maramureș din cauza deșeurilor
CNSU a declarat stare de...

Prin urmare, tranziţia către economia circulară trebuie să fie în așa mod încât să nu afecteze calitatea, productivitatea, competitivitatea şi performanţa. Pentru ca tranziţia către economia circulară să fie sigură sunt fixate următoare direcții:


  • reducerea consumului de materii prime virgine prin activităţi durabile de extracţie, reciclare şi recuperare;

  • reducerea consumului de bunuri de consum prin prelungirea duratei de viaţă a produselor;

  • reducerea impactului activităţilor de producţie asupra mediului;

  • reducerea impactului activităţilor de gestionare şi de eliminare a deşeurilor şi a apei reziduale asupra mediului;

  • îmbunătăţirea coerenţei politicilor şi guvernanţei, comunicarea şi colaborarea dintre autorităţile locale, regionale şi naţionale.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2022 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.