Ucrainenii au fugit din calea războiului și au găsit gustul păcii în România. Mai mulți refugiați ucraineni și-au deschis afaceri în țara noastră, bucuroși că pot aduce aici câteva dintre deliciile bucătăriei lor tradiționale și recunoscători că au fost primiți cu brațele deschise și că au un loc de muncă. 

Un ucrainean a dat lovitura în România cu afacerea sa, deschisă după ce a fugit din calea războiului

Pentru Vasyl Migalko, forfota din bucătăria restaurantului său este liniștitoare, după ce a trăit sub teroarea amenințării războiului luni în șir. În februarie, înainte de primele bombardamente, și-a luat soția însărcinată și au trecut granița în România, în necunoscut. Știa, totuși, că meseria învățară de la părinții săi, care aveau o cârciumă, îl va salva. Ajuns la Cluj, a hotărât să lucreze în domeniu.

„Ne ocupam tot cu restaurant. Am vrut să ajutăm şi noi cu ceva refugiaţii care sunt în România. Am zis să deschidem o bucătărie cu delivery, cu mâncare", a declarat Vasyl Migalko, pentru Observator.

Mâncarea din restaurant a devenit mai mult. „Dăm posibilitatea refugiaților din Ucraina care nu știu limba să își găsească un loc de muncă”, a spus Vasyl Migalko.

În Constanța, într-un restaurant pescăresc, se vorbește mai mult în ucraineană. Localul de la malul mării e parte a unui lanț fondat la Kiev în anul 2013, celebru pentru stridiile sale gustoase.

„M-am bucurat că am văzut foarte multă lume din Ucraina şi în bucătărie", a declarat Valeria Stroia - studenta Ucraina, ospătar.

„A fost foarte uşor, că am mai gătit şi înainte. Nu am nicio problemă că înainte am lucrat în managment şi acum e în bucătărie", a declarat Irina Drigun, bucătar.

„În bucătărie, sunt două-trei persoane care nu au fost niciodată în acest domeniu, şi lucrează în HORECA pentru că nu şi-au găsit în altă parte", a declarat Dragoș Badâi, ospătar român.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Ucrainenii au deschis la noi peste 150 de afaceri în cele 6 luni de război

Cele mai multe afaceri deschise de ucraineni în România sunt din domeniul construcțiilor, comerțului și IT. Cei din urmă sunt în cea mai mare parte angajați care acum își continuă activitatea la distanță, atât pentru firme din Ucraina, cât și din străinătate. În cele șase luni de război, ucrainenii au înființat la noi în țară peste 150 de companii. Angajații români sunt surprinși de puterea de muncă și recunoștința ucrainenilor.

„Încearcă o viaţă nouă aici, încearcă o nouă meserie aici. Sunt bucuroşi că e linişte la noi în ţară, că i-am primit şi că au de muncă", a declarat Nina Purcărea, bucătăreasă.

Citeste si:
Rușii din fruntea Petrotel Lukoil Ploiești au fost demiși....
Rușii din fruntea Petrotel...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.