Datele statistice arată că salariile programatorilor s-au triplat în ultimii zece ani. Câștigul mediu lunar ajunge acum la aproape 2.000 de euro, leafă mare pentru România. Principalele două motive pentru această creștere explozivă.

Salariile programatorilor s-au triplat în ultimii zece ani. Motivele

Cele mai recente statistici vin să confirme că în domeniul IT sunt cele mai mari salarii, astfel că, cine a pariat pe acest sector acum câțiva ani, a câștigat. Salariul mediu a ajuns în luna mai a anului curent la 9.200 de lei. Motivele: nevoia tot mai mare de digitalizare și numătul tot mai mic de programatori.

În prezent, un programator câștigă aproape șase salarii minime pe economie. Cei mai mulți dintre angajații în acest domeniu lucrează în București, Cluj, Timișoara, Brașov și Iași.

Mai multe locuri de muncă disponibile pentru tineri în 2022. În ce domenii sunt salarii mai mari chiar și cu 14%

S-a înregistrat o creștere de 50% a locurilor de muncă disponibile, comparativ cu perioada similară de anul trecut. În primele șase luni ale acestui an, cei peste un milion de candidați înscriși pe o singură platformă au avut de ales între aproape 230 de mii de joburi.

În ceea ce privește salariile, o parte dintre acestea au ținut pasul cu inflația. De pildă, Medicina, unde salariul oferit a crescut cu 14%. În HoReCa și Turism a fost un plus de 10%. În schimb, în domeniile Financiar și Contabilitate s-a înregistrat o scădere de aproape trei puncte procentuale.

Banii nu sunt neapărat mai mulți, dar oferta este mai bogată în domenii precum Financiar, Contabilitate, dar și în Construcții și IT, unde se observă o creștere de peste 60% a locurilor de muncă disponibile. Medicina și Vânzările au avut cu aproape 50% mai multe joburi.

Autorii raportului au făcut și câteva mențiuni pentru perioada următoare în ceea ce privește piața muncii. Până la finalul anului, cele mai căutate locuri de muncă vor fi cele cu program hibrid. Îngropați în scumpiri, mulți oameni vor căuta să suplinească veniturile și vor aplica și la locuri de muncă cu jumătate de normă.

Citeste si:
Românii care au câștigat cei mai mulți bani în 2022. Doar 5 județe...
Românii care au câștigat cei...

În ceea ce privește oferta salarială, românii vor aprecia anunțurile care oferă transparență în acest sens. Joburile care au salariul afișat au înregistrat deja, în intervalul ianuarie - iuni 2022, cu 37% mai multe aplicări decât cele care divulgă venitul tocmai la interviu.

230.000 de locuri de muncă noi


  • x3 față de ianuarie - iunie 2020;

  • +50% față de ianuarie - iunie 2021;

  • 1,1 milioane de candidați: +10% față de ianuarie - iunie 2021.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 August 2022 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.