Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit cu o reacție după ce în România au fost confirmate trei cazuri de infectare cu variola maimuței. Medicul susține că a fost vorba despre „un comportament la risc”. Iată ce explicație oferă oficialul.

Rafila, despre cele trei cazuri de variola maimuței din România

După ce în România au fost confirmate oficial trei cazuri de infectare cu variola maimuței, ministrul Alexadru Rafila a declarat că acest lucru nu este altceva decât un comportament la risc. Boala poate fi transmisă destul de ușor, atât la bărbați, cât și la femei.

„Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată”, a spus Alexandru Rafila.

Medicul afirmă că dacă persoanele nu vor fi precaute se vor putea infecta destul de rapid. Rafila a atras atenția în special să se evite relațiile intime întâmplătoare cu persoanele necunoscute, iar dacă s-a intrat în contact cu o persoană ce prezintă leziuni, trebuie să se adreseze la medic.

„Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu își ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute și dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui serviciu de boli infecțioase”, a mai spus Alexandru Rafila.

Există sau nu o legătură între cele trei persoane diagnosticate cu variola maimuței

Alexandru Rafila a evitat să spună dacă între cele trei cazuri există o legătură, menționând că nu vrea să facă astfel de speculații. Oficialul a subliniat că pentru acest lucru există anchete epidemiologice, însă acest lucru ar fi mai puțin important în acest moment.

Citeste si:
România înregistrează un nou caz de variola maimuței
România mai înregistrează un...

„Nu avem niciun fel de informație în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfășurare, dar pentru că aceste anchete se bazează pe declarațiile persoanelor infectate. Este dreptul fiecărei persoane în privința vieții personale, atâta timp cât acest lucru nu pune în pericol sănătatea altora”, a spus Rafila.

Medicul a mai specificat că pot exista și persoane care sunt infectate cu variola maimuței, dar care aleg să nu declare acest lucru, decizie care lui Rafila i se pare lipsită de responsabilitate în primul rând față de sănătatea proprie.

„Orice om care încearcă să își protejeze propria persoană din punctul de vedere al sănătății, dacă are o problemă de sănătate, dacă apar leziuni, o erupție la nivelul tegumentelor sau a mucoaselor, în mod evident ar trebui să se adreseze medicului”, a specificat medicul.

Citeste si:
România nu mai vrea să cumpere vaccinuri anti-COVID-19. Ce spune...
România nu mai vrea să...

În România ar exista trei persoane infectate cu variola maimuței. Două dintre cazuri sunt confirmate de infecționiști, iar al treilea, în cauză un bărbat de 36 de ani, ar fi fugit din spital înainte să îi fie făcute analizele. Acesta este căutat și acum. Autoritățile vor să afle dacă aceste trei cazuri au legătură între ele.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iunie 2022 - 05 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.