Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a declarat că va propune reintroducerea gratuităților la transportul cu trenul pentru studenți.

Firea, despre reintroducerea gratuității la transport pentru studenți

Gabriela Firea a anunțat printr-o postare pe pagina sa de Facebook că în fiecare lună are sedințe cu reprezentanţii tinerilor din România. Oficialul discută cu aceștia despre proiecte, probleme și împreună se consultă pentru a ajunge la un numitor comun.

Aceasta a menționat că în cadrul ultimei ședințe au discutat despre taberele de studenți, care în acest an pun la dispoziție până la 3.500 de locuri.

”Am vrut neapărat să discutăm subiectul taberelor, mai ales că în curând şi studenţii intră în vacanţă. Avem în dezbatere publică proiectul pentru acest an şi am anunţat deja o majorare a numărului de locuri, de la 2.300 până la 3.500, mai mult decât anul trecut. Mi-aş fi dorit resurse şi pentru majorarea sumei pentru mesele zilnice din tabere care acum este 52 de lei/zi pentru fiecare student. Un pacient dintr-un spital sau un copil dintr-un centru de plasament mănâncă zilnic trei mese cu 22 lei, sumele fiind dublate în acest an de Guvern. Creştem şi numărul de serii, de la 4 la 6, o dată cu majorarea numărului de locuri”, a anunţat Firea.

Gabriela Firea a menționat că a dispus ca reprezentaţii ministerului pe care îl conduce să verifice toate firmele care câştigă contracte pentru taberele studenţeşti pentru a fi siguri că se țin de promisiune și vor face totul așa cum a fost planificat. Firea spune că nu vrea ca studenții să mai fie cazaţi în condiţii proaste.

Firea vrea să reîntoarcă studenților gratuitatea la tren

Totodată, ministrul a mai transmis că și în vacanța de iarnă ar putea fi organizate tabere pentru studenți şi că se lucrează la deblocarea Legii Tineretului. Firea își dorește un buget mai mare pentru realizarea proiectelor pentru tineri, însă economia țării nu permite momentan acest lucru din cauza crizei din timpul pandemiei. Totodată, un alt impediment este și războiul din Ucraina.

Citeste si:
Minivacanță pentru elevi și studenți de 1 Decembrie. Când începe...
Minivacanță pentru elevi și...

”Împreună cu studenţii ne organizăm ca în vacanţa de iarnă să existe tabere! Am stabilit formarea unui grup de lucru pentru a lucra la metodologie. De asemenea, formăm un grup de lucru cu federaţiile şi reprezentaţii ministerului pentru a debloca Legea Tineretului. Mi-aş dori un buget mai generos, din care să fi putut direcţiona mai mult către proiectele destinate tinerilor, dar economia ţării nu şi-a revenit după pandemie, criza facturilor la energie şi gaze. În plus, resimţim în fiecare zi consecinţele războiului de la graniţă. Guvernul din care fac parte chiar îşi doreşte să facă lucruri pentru tineri”, mai scrie Firea.

Gabriela Firea a anunţat că va încerca să reintroducă gratuitatea la transportul cu trenul pentru studenți. Ministrul Familiei este de părere că anularea acestui beneficiu este o nedreptate la adresa tinerilor. Măsura gratuității a fost extrem de utilă pentru studenți. Oficialul a mai menționat că studenții nu au lansat proteste sau orice acțiuni pentru a demostra statului că sunt împotrivă, iar această decizie a fost aprobată.

Citeste si:
S-a majorat reducerea pentru studenți la biletele de tren
S-a majorat reducerea pentru...

La întâlnire au participat tinerii din conducerea Uniunii Studenţilor din România, Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi colegii mei din minister

”Voi propune chiar să îndreptăm nedreptatea din ultimii doi ani când s-a renunţat la biletele gratuite la transportul cu trenul. Nu a fost nici un fel de pomană, iar tinerii ştiu bine cât de utilă a fost măsura. Nu am auzit reacţii, iar măsura nedreaptă a fost acceptată fără cuvinte multe. Voi lupta să fie fonduri suficiente”, a mai scris Gabriela Firea.

Tabere de vară pentru studenți

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că în acest an se vor organiza tabere studențești gratuite pentru 3.500 de studenți care au înregistrat rezultate școlare deosebite.

Citeste si:
Ce i-a cerut Gabriela Firea lui Marcel Ciolacu pentru a-și da...
Ce i-a cerut Gabriela Firea...

Firea a menționat că se vor oferi 3.500 de locuri pentru studenții care au înregistrat rezultate bune la învățătură, la diverse proiecte sportive și culturale, dar și pentru cei care au o situație socială mai delicată. Proiectul asigură cazarea și masa gratuit.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Iunie 2022 - 05 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.