Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că s-au introdus modificări în sistemul de învățământ. În urma Comisiei de dialog social, s-a decis să se renunțe la mediile semestriale în învățământul preuniversitar, rămânând valabilă varianta cu o singură medie generală pe an.

Fără medii semestriale în învățământul preuniversitar

Sorin Cîmpeanu a anunțat că membrii Comisiei de dialog social s-au întrunit și lucrează asupra noului regulament de funcționare a învățământului preuniversitar. Urmează ca acesta să fie aprobat, marți, prin ordin al ministrului. Cîmpeanu a declarat că de anul viitor se renunță la mediile semestriale și la tezele semestriale. Elevii vor avea doar o medie generală la sfârșitul anului școlar.

Ministrul a mai menționat că pentru încheierea mediei generale la final de an, elevii vor avea nevoie de un număr minim de note care va fi egal cu cel al numărului de ore săptămânale plus 3.

„Structura anului școlar este deja cunoscută, este deja publicată în Monitorul Oficial, iar modificarea esențială, care a fost deja agreată este aceea că se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea o mult mai mare autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul anului școlar”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai menționat că pentru încheierea mediei generale la final de an, elevii vor avea nevoie de un număr minim de note care va fi egal cu cel al numărului de ore săptămânale plus 3. De exemplu, pentru o disciplină care are două ore pe săptămână, pentru calcularea mediei generale va fi nevoie de cel puțin cinci note. În această situație profesorul are autonomie totală în evaluarea ritmică pe parcursul anului de studiu.

Cîmpeanu, despre stabilirea vacanței din februarie

Ministrul Educației a mai menționat că a fost stabilită și poziționarea vacanței mobile din luna februarie pentru instituțiile de învățământ din toate județele țării. Un număr de 30 de județe au stabilit ca vacanța din februarie să fie în ultima săptămână, alte 10 - în a treia săptămână.

Citeste si:
Cîmpeanu: „Elevii nu vor trece la școala online din cauza...
Cîmpeanu: „Elevii nu vor...

„Sunt 10 județe care au decis ca vacanța să fie în cea de a treia săptămână din februarie, este vorba de județele Argeș, Bihor, Bistrița Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman și Prahova, iar Bucureștiul și Suceava au decis ca săptămâna de vacanță din luna februarie să fie în cea de a doua săptămână. Deci două județe au decis în a doua săptămână, 10 județe au decis în a treia săptămână, și 30 de județe au decis în ultima săptămână din februarie”, a declarat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Premiile bănești de la olimpiadele naționale s-au majorat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat că Guvernul a aprobat o Ordonanţă care prevede majorarea premiilor bănești pentru participarea la olimpiadele naţionale.

Citeste si:
Angajații din învățământ protestează la sediul Guvernului. Ce...
Angajații din învățământ...

În urma hotărârii Guvernului, locul I ocupat la olimpiadele naționale va fi premiat cu suma de 1.000 de lei, locul II va primi 700 de lei, iar locul III va încasa suma de 500 de lei. Mențiunile vor fi remunerate cu 300 de lei.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.