Social 27 Mai 2022 10:45 de Clara Vacaru
O fetiță de 14 ani din Jibou, județul Sălaj a fost abandonată de profesoarele ei pe Aeroportul din Lisabona, după un proiect Erasmus în Portugalia.

Fata de 14 ani, elevă la Școala Gimnazială „Lucian Blaga”, a fost abandonată tocmai de cele care trebuiau să o aibă în grijă pe Aeroportul din Lisabona. Totul s-a petrecut în cadrul unui proiect Erasmus ce a avut loc în perioada 9-14 mai în capitala Portugaliei, scrie salajulliber.ro.

Pe 14 mai, când proiectul Erasmus a ajuns la final, cei cinci participanți – trei eleve și două profesoare – trebuiau să se întoarcă acasă, cu avionul. Prin urmare, cele două profesoare și elevele au mers la aeroport pentru îmbarcare.

Pentru că în Portugalia unele restricții privind coronavirus nu au fost ridicate, pasagerele trebuiau să prezinte la îmbarcarea în avion un test COVID-19 negativ. Din nefericire, testul uneia dintre fetițe nu a mai ajuns la aeroport, iar aceasta nu a putut lua zborul pentru care avea bilet cumpărat.

Profesoarele au lăsat-o pe elevă în aeroportul din Lisabona

Prin urmare, cele două profesoare, împuternicite cu hârtie notarială de către părinți, au decis să plece din Portugalia fără eleva care nu avea testul negativ. Acestea i-au lăsat 40 de euro pentru a-și putea plăti testul de coronavirus și pentru a-și cumpăra mâncare, și i-au spus să fie puternică pentru că au încredere că se va descurca și singură, după cum ne mărturisesc oficiali de la unitățile de învățământ implicate, potrivit sursei citate.

Culmea, cele două nu au anunțat părinții fetei despre cele întâmplate. Când s-a văzut singură în aeroport, eleva a încercat să se descurce și să completeze un alt formular de îmbarcare, dar pentru că nu știe cum să facă acest lucru, și-a sunat părinții și le-a cerut ajutorul. În cele din urmă, un cadru didactic din Portugalia a mers la aeroport și a ajutat-o pe elevă să se urce în următorul avion spre România.

Citeste si:
O elevă care a supraviețuit atacului de de la liceul din Uvalde:...
O elevă care a supraviețuit...

Cele două profesoare riscă sancțiuni grave

Cazul a ajuns în atenția Inspectoratului Școlar al Județului Sălaj, care a demarat o anchetă internă și anunță sancțiuni grave. Se pare că niciuna dintre profesoare nu a vrut să rămână în aeroport cu eleva pentru a nu cumpăra un alt bilet de avion.

„Știm de situația de la Jibou. Am deschis o anchetă în ceea ce privește cele două profesoare. Este regretabil. Fetița a rămas pe aeroport în Lisabona, iar cele două profesoare s-au îmbarcat în avionul spre România. Între timp au vorbit cu o profesoară din Portugalia să meargă să stea cu fetița. Dacă ma întrebați pe mine, rezovlarea era simplă, dacă sunt două profesoare și trei copii, una putea sta cu fetița în Portugalia și cealaltă să vină cu celelalte două fetițe în România. Nu au vrut această rezolvare pe motiv că nu mai voiau să plătească încă un bilet de avion în plus, ceea ce nu este normal”, a declarat Vasile Bulgărean, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj.

Citeste si:
Un bărbat din Ilfov, amendat cu 12.000 de lei pentru că și-a...
Un bărbat din Ilfov, amendat...

Cazul a ajuns și în atenția Inspectoratului de Poliție al Județului Sălaj, însă aceștia nu pot interveni dacă părinții fetiței nu depun plângere sau fac sesizare.

”A fost o decizie luată la cald”

Directorul Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga”, Cătălin Bărburaș, spune cum au ajuns cele două profesoare să lasă minora în aeroport.

„Ele spun că a fost o decizie la cald, luată în 15 minute şi nu mai aveau decât banii pe care i-au plătit pentru un alt bilet fetei, deşi nu este moral, normal să te gândeşti la bani într-o astfel de situaţie. S-a întocmit comisie de disciplină, s-a propus o sancţiune pe care urmează să o dezbatem în Consiliul de Administraţie”, a spus Cătălin Bărburaș reporterilor de la Antena 1, potrivit sursei citate.

Citeste si:
O autospecială de pompieri s-a răsturnat pe platforma Aeroportului...
O autospecială de pompieri...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.