Social 4 Mai 2022 09:07 de Alexandra Chivu
Un sătmărean în vârstă de 23 de ani este suspectat că i-a ajutat pe hackerii ruși să atace cibernetic România. Tânărul a fost reținut în dimineața zilei de 3 mai de polițiștii din Londra. În același timp, pirații cibernetici spun că tânărul nu are legături cu organizația lor și amenință că, dacă acesta nu va fi eliberat, atacurile cibernetice vor continua.

Cine este sătmăreanul de 23 de ani suspectat că i-a ajutat pe hackerii pro-ruși să atace cibernetic România

De câteva zile, zeci de site-uri ale instituțiilor publice, și nu numai, din țara noastră, au fost blocate de hackerii pro-ruși de la Killnet. De la cele ale Guvernului, Poliției de Frontieră și directoratului pentru siguranță cibernetică până la adresele de internet ale marilor aeroporturi din România, dar și al TAROM.

Vineri, atacatorii cibernetici l-au nominalizat pe Marcel Ciolacu ca vinovat pentru acțiunile lor, după ce președintele Partidului Social Democrat (PSD) a făcut unele declarații privind trimiterea de arme în Ucraina. Oficialul a explicat că e o confuzie și că declarația fusese făcută de Florin Cîțu, președintele Senatului.

„E o greşeală acolo, sunt şi eu, dar nu am problemă că sunt nominalizat eu, ca preşedinte al Senatului”, a declarat Marcel Ciolacu.

Un tânăr român, stabilit în Marea Britanie, este suspectat că i-a ajutat pe hackerii pro-ruși de la Killnet să atace cibernetic zeci de site-uri din România. Ioan Feher are 23 de ani și a plecat din Satu Mare spre Marea Britanie, unde a primit rezidență. Anchetatorii au transmis că acesta a fost contactat de ruși în urmă cu câteva săptămâni și a fost de acord să le ofere ajutor.

„A susţinut activitatea grupării infracţionale prin oferirea de sprijin pentru traducerea din rusă în română a materialelor promovate de gruparea infracţională”, a spus Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Citeste si:
Site-ul Ministerului Educației a fost spart de hackeri
Site-ul Ministerului...

Tot sătmăreanul ar fi fost cel care a indicat denumirile site-urilor vulnerabile din țara noastră, care puteau fi atacate informațional. Tânărul este audiat.

„Ofiţeri specializaţi din cadrul IGPR s-au deplasat la Londra pentru acordarea de sprijin în ancheta desfăşurată. Cetăţeanul la care făceam referire este în custodia autorităţilor. Este audiat”, a completat ministrul.

Atacatorii cibernetici de la Killnet sar în apărarea lui Ioan Feher

Într-un mesaj postat pe rețeaua Telegram, hackerii susțin că „această persoană nu are nimic de a face cu Killnet” și amenință că, dacă Ioan Feher nu va fi eliberat în 48 de ore, vor „distruge” România, Marea Britanie și Moldova.

„Fac apel la Guvernul României! Această persoană nu are nimic de a face cu Killnet! A fost unul dintre membrii grupului de pe Telegram. Cum le poţi spune oamenilor că un tip ne-a ajutat în aceste atacuri? E atât de stupid. Aveaţi nevoie de cineva care să poarte vina pentru colapsul României. Lăsaţi omul în pace. Dacă susţine Rusia, asta nu înseamnă că e un infractor.

Citeste si:
Rușii din fruntea Petrotel Lukoil Ploiești au fost demiși....
Rușii din fruntea Petrotel...

Dacă nu este eliberat în 48 de ore, o să distrug România, Marea Britanie şi Moldova. Voi distruge întreaga voastră structură informatică şi chiar Ministerul Sănătăţii. Toate ventilatoarele vor fi atacate. Numai atunci veţi începe să vă daţi seama că aţi făcut o greşeală. Eliberaţi-l pe Ioan Feher", este mesajul, însoţit de pictograma drapelului Rusiei, postat pe Telegram, pe contul grupării Killnet Rezerv.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.