Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a transmis un comunicat, după ce o refugiată din Ucraina l-a acuzat pe stareţul mănăstirii Petrova de agresiune sexuală.

După o refugiată din Ucraina, în vârstă de 23 de ani, l-a acuzat pe stareţul mănăstirii Petrova de agresiune sexuală Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a transmis, într-un comunicat, că femeia este instabilă psihic.

Reamintim că tânăra a depus o plângere împotriva lui Agaton Oprișan (55 de ani), acuzându-l pe acesta că a agresat-o sexual în perioada 13-15 martie 2022, la mănăstirea la care era cazată.

Polițiștii au declanșat o anchetă sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, pentru a stabili împrejurările în care s-ar fi produs evenimentele.

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului: Persoana era foarte dezorientată şi instabilă emoţional

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului susţine că a demarat imediat o anchetă internă, iar corpul de inspecţie şi control al Episcopiei s-a deplasat la Mănăstirea Petrova pentru a face cercetările necesare.

Conform Episcopiei, la această mănăstire au primit sprijin aproximativ 1.000 de persoane refugiate din Ucraina. Unele dintre acestea au fost cazate o noapte sau pentru o perioadă mai îndelungata. Mănăstirea oferă permanent cazare şi masă pentru 40 de persoane.

„Referitor la plângerea făcută de o femeie de naționalitate ucraineană, la adresa pr. Agaton Oprișan, starețul Mănăstirii Petrova, prin care aceasta ar fi fost agresată sexual, caz dezbătut în presă venim cu câteva precizări:

Imediat după apariția în media a acestei sesizări, Episcopia Maramureșului și Sătmarului a demarat o anchetă internă, iar corpul de inspecție și control al Episcopiei s-a deplasat la Mănăstirea Petrova pentru a face cercetările necesare.

De la începutul conflictului armat din Ucraina și sosirea primilor refugiați în țara noastră, bisericile și mănăstirile s-au solidarizat pentru a oferi, alimente, medicamente, haine și cazare refugiaților veniți din zona de conflict.

Citeste si:
O refugiată ucraineană, violată de un voluntar italian, la Sighetu...
O refugiată ucraineană spune...

La Mănăstirea Petrova până la această dată au primit cazare, haine, mâncare și asistență religioasă în mod gratuit aproximativ 1000 de persoane venite din Ucraina. Unele au fost cazate o noapte sau pentru o perioadă mai îndelungata. Mănăstirea oferă permanent cazare și masă pentru 40 de persoane.

O femeie în vârstă de 22 de ani însoțită de un copil minor a sosit în cursul zilei de miercuri 13 aprilie a.c. în vama Sighet, a fost preluată împreună cu alte persoane și dusă la Mănăstirea Petrova pentru a primi cazare și îngrijiri. Persoana era foarte dezorientată și instabilă emoțional datorită unor probleme de familie și situației războiului, lucru sesizat și de un psiholog de naționalitate ucraineană refugiată la Mănăstirea Petrova de la începutul conflictului. Persoana reclamantă a părăsit Mănăstirea fără explicație în cursul zilei de vineri 15.04. ac, iar sâmbătă 16.04. a.c. a formulat o plângere la Poliția Municipiului Sighet în care a menționat că a fost agresată sexual de către un bărbat în vârstă de 55 de ani. IPJMM a demarat o anchetă în acest caz, al cărei concluzii urmează să le primim.

Citeste si:
Connect-R, mărturisiri dure despre preotul Visarion Alexa....
Connect-R, mărturisiri dure...

Din cele cercetate la Mănăstirea Petrova și audierea de către corpul de inspecție și control al Episcopiei s-a constat că în momentul de față sunt cazate la mănăstire aproximativ 30 de persoane refugiate care primesc cazare, masă, îmbrăcăminte și consiliere religioasă gratuit. Acestea sunt mulțumite de condițiile oferite și de comportamentul personalului mănăstirii și nu doresc să plece de acolo până la încetarea conflictului din țara lor. Personalul mănăstirii anchetat a rămas surprins de reclamația făcută, neexistând nici o suspiciune privind un comportament neadecvat al Pr. Stareț Agaton Oprișan, care conduce Mănăstirea de peste 20 de ani.

Reclamația venită din partea unei persoane instabil emotional, care a stat doar două zile la Mănăstire, din care într-una pr. Agaton Oprișan a lipsit, fiind plecat în zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovnicească refugiaților de acolo, credem că este o intenție de discreditare a Mănăstirii care s-a implicat activ în problema refugiaților, încurcând interesele materiale ale celor care încearcă să profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina.

Citeste si:
Regina Elisabeta îl va ajuta pe prințul Andrew în procesul de...
Regina Elisabeta îl va ajuta...

Regretăm profund acest episod prin care facerea de bine și implicarea permanentă a Mănăstirii Petrova, în loc să primească recunoștința persoanei ajutate, așa precum se întâmplă din partea celor care sunt găzduiți și ajutați de la începutul conflictului, are parte de acest eveniment nedorit și atât de jenant și nepotrivit chiar în perioada Postului cel Mare.

Sperăm că organele de cercetare ale Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș vor reuși să aducă mai multă lumină în acest caz, iar mănăstirea și viețuitorii ei se vor bucura de aceeași recunoștință pe care au primit-o până acum, prețuire și apreciere din partea tuturor celor ce beneficiază de ajutor creștin și fratern!


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Aprilie 2022 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.