După aproape 3 luni fără nicio zi liberă legală, românii se vor bucura în sfârşit de o minivacanţă în luna aprilie. Angajaţii vor beneficia de patru zile libere legale de Învierea Domnului, începând cu Vinerea Mare. Agențiile de turism au sărit în ajutorul celor care își fac deja planuri pentru relaxarea de Paște și de 1 Mai.

Cât trebuie să scoată românii din buzunare pentru minivacanța de 1 Mai, pe litoralul românesc

Pachetele pentru o minivacanță pe litoral sunt avantajoase, se laudă agențiile de turism. De pildă, pentru un sejur de trei zile la un hotel de patru stele din stațiunea Mamaia, o persoană plătește aproximativ 1.000 de lei. În acest cost intră meniul de sărbători, meniuri speciale în celelalte două zile, cât și surprize pentru copii.

În ceea ce privește ziua de 1 Mai, hotelierii sunt pregătiți cu oferte pentru toate buzunarele. De exemplu, în stațiunea Mamaia, tarifele pornesc de la 200 de lei și ajung până la 450 de lei. O noapte de cazare în Costinești pleacă de la 200 de lei, iar în Eforie Nord de la 250 de lei. Cele mai mici prețuri sunt în Vama Veche, unde o noapte de cazare pornește de la 150 de lei și ajunge până la 500 de lei.

Zile libere 2022

În 2022, Paştele Ortodox o să fie sărbătorit pe 24 aprilie, iar românii vor beneficia de patru zile libere legale, începând cu Vinerea Mare. Așadar, angajații vor beneficia de o minivacanță de Paște de vineri până luni, între 22 și 25 aprilie 2022.

Conform prevederilor legale în vigoare, angajații de la stat care sunt nevoiți să lucreze și în zilele considerate libere vor primi bani în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

Mai mult, cei care aparțin altor culte religioase, în afară de cele creștine, mai beneficiază de încă două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate de cultele respective. Aceste două zile se vor acorda în alte zile decât cele care se află pe lista de mai sus.

Citeste si:
Paștele, celebrat în aceeași zi. Scrisoarea către Sfântul Sinod...
Paștele, celebrat în aceeași...


  • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou

  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

  • 22 aprilie — Vinerea Mare,

  • 24 -25 aprilie — Paște ortodox 2022

  • 1 mai — Ziua Muncii

  • 1 iunie — Ziua Copilului

  • 12 iunie (duminică) - Rusalii, 13 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii

  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului

  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei

  • 1 decembrie — Ziua Națională a României

  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Minivacanța de 1 Decembrie

Guvernul a decis încă din luna ianuarie a acestui an ca ziua de 2 decembrie să fie una liberă, deci se formează tradiționala punte care asigură o minivacanță de 5 zile libere de pe 30 noiembrie 2022 până pe 5 decembrie 2022.

Ziua pica vineri, între sărbătorile legale de 30 noiembrie 2022, Ziua Sfântului Andrei, și 1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României, și weekendul de 3-4 decembrie 2022.

Citeste si:
Ziua Muncii. Semnificația și obiceiuri pentru cea mai harnică zi...
Ziua Muncii. Semnificația și...

Zi liberă pentru recensământ

După o pauză de 11 ani, autoritățile vor să afle care mai este populația României, așa că au început recensământul populației și locuințelor din România. Una dintre etape este autorecenzarea, care este disponibilă până în data de 15 mai și care vine cu o zi liberă din partea angajatorilor.

Astfel, cei care nu așteaptă acasă vizita recenzorilor au parte de o zi liberă plătită, fie ca lucrează la stat, fie la privat. Pentru a beneficia de ea, oamenii trebuie să se autorecenzeze și să urmeze toți pașii de pe platforma de autorecenzare.

Participarea la recensământul din acest an este obligatorie, iar cei care refuză să treacă prin acest proces ori furnizează informații eronate sunt pasibili de amenzi. Persoanele care vor să se autorecenzeze pot face asta de pe orice dispozitiv conectat la internet.

Citeste si:
Programul metroului în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie
Programul metroului în...

Pentru a bifa această acțiune, e nevoie de doar 20-30 de minute, spun recenzorii. Primul pas constă în accesarea paginii www.recensamantromania.ro. Colectarea datelor se va desfăşura cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei totale a informaţiilor. Mai multe amănunte privind desfăşurarea RPL2021 se găsesc la www.recensamantromania.ro, site-ul pe care se găseşte şi Platforma de autorecenzare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.