Este vorba despre cartierul Bariera Vâlcii, situat lângă Craiova, pe un câmp de porumb, lângă linia ferată. Pentru a intra în oraș sau să vină acasă, oamenii stau la coadă la barieră, unde un angajat CFR stră non-stop lângă manivelă pentru a le deschide. Localnicii prierd câteva ore din viață zilnic, dat fiind că autoritățile au eliberat, în ultimii 30 de ani, sute de autorizații de construire, fără să caute însă și o soluție de acces. 

Lângă Craiova a fost dezvoltat un cartier, pe un câmp de porumb, lângă calea ferată

„E foarte greu, că eu, de exemplu, am nepoţica la grădiniţă în Lăpuş, acolo. Şi dacă se pune un marfar, vă daţi seama cât de frică îmi e că nu ajung la copil la grădiniţă”, a spus un localnic pentru Observator.

Prin zonă trec cel puțin 100 de trenuri pe zi, așa că, în mod normal, bariera ar trebui ținută închisă, dar pentru ca cei care locuiesc dincolo de calea ferată să aibă acces spre case, un angajat al CFR este obligat să dea la manivelă o dată la câteva minute. O soluție ar fi construirea unui pasaj, dar pentru asta autoritățile ar trebui mai întâi să demoleze și să despăgubească, apoi să construiască.

„Un nou Plan Urbanistic General nu se face din motive mai degrabă obscure, unul dintre ele fiind acela că ar afecta interesele dezvoltatorilor imobiliari, ar afecta interesele celor care tranzacţionează terenuri. Ar afecta chiar şi normele de locuire, pentru că, pe un Plan Urbanistic General bine întocmit, genul de stradă care se vede aici nu ar mai fi permis”, a declarat Horațiu Buzatu, specialist în urbanism, pentru sursa citată.

Moşniţa Nouă, un alt „paradis” imobiliar

La Moșnița Nouă, satul de reședință al comunei cu același nume din județul Timiș, Banat, e aceeași situație. „Uitați-vă ce e aici, trăim în România, 2022. Nu avem apă, avem hidrofoare, foraje...veniți încoace...am și cizme pentru dumneavoastră. Haideți să vă arăt în spate, curtea. Uitați aici pe ce plătim rate toată viața!”, s-a plâns Robert Cioabă, proprietar.

Bărbatul a dat 68.000 de euro pe locuință și va termina creditul înainte să iasă la pensie. „Mi-a convenit ca si preț si am vrut casă cu curte.+ Am şi piscină, da. La vară deschid ştrand aici”, a explicat Robert Ciaobă, fiind întrebat de un reporter de ce a ales Moșnița.

„Din unele cartiere cred că nu foarte curând vom ieşi din acest noroi. Oamenii sunt sătui. Unii au inceput să-şi creeze singuri infrastructură. Scurt, concluzie: anul ăsta pietruim tot, peste tot unde există locuire”, a spus Florin Bucur, primar Moșnița Nouă.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: de ce cartierul poate fi hub-ul urban al...
reConstruct Forum 2023: de ce...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.