Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a reunit în ședință pentru a adopta hotărârea pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. În document, autoritățile propun accesul în supermarketurile din mall-uri fără certificat verde, testare sau trecerea prin boală, în unele condiții, anume intrarea se va face prin intermediul unor culoare speciale. 

CNSU propune accesul în supermarketurile din mall-uri fără certificat verde, în unele condiții

„Se propune ca prin excepție de la prevederile pct. 36, accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces“, transmit autoritățile.

Hotărârea Comitetului mai trebuie recunoscută de către guvern, care se reunește în ședință astăzi, de la ora 14. La ora 16, noile măsuri vor fi explicate de secretarul de stat Raed Arafat.

Arafat explică unde și când este valabil certificatul verde cu două sau cu trei doze de vaccin

Raed Arafat a făcut precizări, marți seară, cu privire la valabilitatea certificatului verde în cazul a două sau trei doze de ser anti-COVID-19. Șeful Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISU) spune că în România încă este valabil cel cu două doze de vaccin, însă pentru călătoriile în Europa este necesar un certificat cu trei doze. Totodată, a menționat că, deși au trecut mai mult de 9 luni de la a doua doză, certificatul verde va fi valabil dacă se face o a treia doză de vaccin.

„Schema completă este de două doze. Booster-ul, sau doza suplimentară, a treia doză se face la 9 luni cel mult. Dacă nu ai făcut la 9 luni de la doua doză, cea de-a treia doză, la nivel european ai problemă cu recunoașterea certificatului verde, pentru că nu se mai recunoaște. Se consideră că ești nevaccinat. Deci, asta este pentru cei care călătoresc și care trebuie să știe acest aspect.

Citeste si:
Toamnă în calendar, oameni de zăpadă în supermarketuri. De ce a...
Toamnă în calendar, oameni de...

În interiorul României, la acest moment va rămâne pe cele două doze. Certificatul verde rămâne recunoscut cu cele două doze. Pentru interiorul României, în acest moment nu s-a pus această problemă. Sunt și alte țări care merg doar pe cele două doze, pentru interior. 1 februarie era o dată-limită pentru cei care au depășit 9 luni de la a doua doză și care vor să călătorească în Europa.

Dacă nu s-a vaccinat deloc, și se vaccinează acum, și face a doua doză după 21 de zile, persoana respectivă are certificat valabil. Nu-i trebuie a treia doză. A treia doză îi trebuie dacă au trecut 9 luni de la a doua doză. Acum, dacă o persoană nu a făcut a treia doză și au trecut 9 luni, și o face, se validează după asta certificatul verde. Nu mai e nicio problemă”, a clarificat acesta la Digi24.

Citeste si:
CNSU a declarat stare de alertă în Maramureș din cauza deșeurilor
CNSU a declarat stare de...

Tot mai multe țări europene elimină restricțiile anti-COVID

De marți, în majoritatea țărilor europene, certificatul de vaccinare anti-covid este valabil doar 9 luni de la imunizarea completă. Câteva state cer o doză booster pentru recunoașterea statutului de vaccinat. În acest timp, alte teritorii au eliminat restricțiile anti-COVID, tot de marți. Pentru intrarea în cele mai multe țări din UE este suficient certificatul digital de vaccinare sau vindecare.

Cei care nu au această variantă pot intra, de exemplu, în Irlanda, Portugalia, Spania, Franța, Italia sau Olanda cu un test PCR sau antigen negativ. În Elveția și Belgia, testele trebuie repetate și la intrarea, și la ieșirea din țară. În Malta și Norvegia, cei care călătoresc doar cu test sunt obligați să intre în carantină.

Citeste si:
Încă două cazuri de variola maimuței raportate în România
Încă două cazuri de variola...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Februarie 2022 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.