Polițistul de proximitate din București care a provocat un accident, în urma căruia Raisa, o fetiță de 13 ani, a murit, iar o alta de 11 ani a ajuns în stare gravă la spital, rămâne la volan. Acesta poate conduce mașina în continuare. Chiar dacă autoritățile i-au suspendat permisul după accident, agentul a primit o dovadă înlocuitoare de 15 zile.

A ucis-o pe Raisa, dar rămâne la volan. Polițistului din București ar putea să-i fie anulat permisul abia la finalul anchetei

Accidentul a avut loc în data de 13 ianuarie, pe strada Laminorului din Sectorul 1 al Capitalei. Agentul Constantin Popescu, aflat singur în mașină, a lovit două fete, pe trecerea de pietoni. În urma impactului, una dintre copile, Raisa, în vârstă de 13 ani, a murit. Cealaltă victimă, de 11 ani, a fost transportată la spital în stare gravă.

Omul legii este cercetat pentru ucidere din culpă, iar procurorii l-au plasat sub control judiciar, după ce au stabilit că nu avea nicio misiune urgentă, chiar dacă circula cu peste 80 de kilometri pe oră și cu semnalele luminoase pornite. Constantin Popescu lucrează în Poliție din anul 2017. Nu a făcut o școală de specialitate, dat fiind că a fost angajat din sursă externă, ceea ce înseamnă că a avut o pregătire de cel mult șase luni înainte de a începe munca.

Agentului i-a fost ridicat carnetul de conducere, însă a primit o dovadă de 15 zile care îi dă dreptul să conducă autoturismul. Tocmai la finalul anchetei și în urma unei decizii definitive acestuia ar putea să îi fie anulat permisul de conducere.

Mai mult, după ce perioada de 15 zile va trece, el nu trebuie să meargă să depună o cerere pentru a prelungi această dovadă, din cauza Ordonanței de Urgență din 2020, care prevede că documentele se prelungesc în mod automat pentru a evita aglomerația din instituțiile publice.

Misiunea în care se afla nu avea caracter de urgență

Omul legii era într-o misiune pentru verificarea populației, însă aceasta nu avea caracter de urgență, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, luni, într-o conferință de presă. Oficialul a completat că toți polițiștii au obligația de a conduce cu prudență, fie că se află sau nu în misiune, și a subliniat că nu scapă de răspundere penală în astfel de situații.

Citeste si:
VIDEO Polițist de la Rutieră, lovit cu o piatră în cap, în timpul...
VIDEO Polițist de la Rutieră,...

„Poliţistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv misiuni poliţieneşti, la solicitarea structurii de evidenţă a populaţiei. Precizez, de asemenea, că nu executa o misiune cu caracter de urgenţă. (...) Legea este foarte clară: tot ce înseamnă conducere în regim prioritar, şi dacă te deplasezi într-o misiune poliţienească sau într-o misiune de urgenţă, cel care conduce are obligaţia să circule cu prudenţă şi este scutit doar de partea contravenţională, nu şi de răspunderea penală", a explicat ministrul Lucian Bode.

De asemenea, ministrul a spus că va fi revizuită procedura de selecție a personalului din sursă externă: „Regret enorm această tragedie și dincolo de funcția ministerială, sunt tatăl unei fetițe de vârstă apropiată cu Raisa iar sentimentul pe care îl simt e cutremurător. Stim că orice am spune, orice am face, nu o putem aduce pe Raisa înapoi. Vorbim de o faptă ireparabilă, însă pentru familia îndoliată și pentru opinia publică am obligația să dispun măsuri și să prezint rezultatele acestor măsuri”, a transmis Lucian Bode.

Citeste si:
Despărțirea de Babs l-a făcut pe Dorian Popa să urce drogat la...
Despărțirea de Babs l-a făcut...


Despre autor:


Ultima actualizare: 19 Ianuarie 2022 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.