Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că pandemia de COVID-19 a fost o încercare în urma căreia mulţi oameni de afaceri locali au avut de suferit enorm, unii plătind preţul falimentului, dar a subliniat că există o speranţă de redresare.

Ciucă, despre problemele afacerilor locale din pandemie

"Ştiu că antreprenorii români au trecut prin doi ani foarte grei, lovindu-se de o provocare total nouă, nu doar pentru dumnelor, ci pentru întreaga lume. COVID-19 a fost o încercare în urma căreia, din păcate, mulţi oameni de afaceri locali au avut de suferit enorm, unii plătind preţul - falimentul. Restrângerea sau chiar închiderea activităţii cu publicul, (...) explozia preţurilor la energie au făcut ca orice afacere românească să devină o adevărată lecţie de supravieţuire economică. Cu toate acestea, există o speranţă de redresare şi (...) cu certitudine nu vom încurca şi vom face tot ce este posibil pentru a putea să îmbunătăţim atât cadrul legislativ, cât şi dialogul cu mediul de afaceri. Am convingerea că împreună putem să găsim soluţii şi să facem în aşa fel încât să reglementăm domeniul pentru a putea să continuăm creşterea atât a afacerilor, cât şi a mediului economic în ansamblu", a afirmat premierul la Forumul Capitalului Românesc.

Unul dintre cei mai grei ani după 1989

El a spus că anul trecut a fost unul dintre cei mai grei ani de după 1989, dar că cinci dintre companiile care au raportat cele mai mari profituri sunt cu capital românesc, adăugând că acest trend să se dezvoltă şi în 2021.

"România face tot ceea ce se poate să recupereze scăderea generată de pandemie şi să aibă o performanţă bună între economiile similare din Europa Centrală şi de Est. (...) În anul 2021, serviciile şi-au revenit, industria a avut evoluţii pozitive, iar pe partea cererii, pe lângă consumul privat, notabile sunt investiţiile, care au înregistrat o dinamică foarte bună în primele trei trimestre, susţinute fiind şi de stat", a mai spus prim-ministrul.

Sectorul industrial nu și-a revenit la starea dinaintea pandemiei

Nicolae Ciucă a adăugat că în sectorul industrial perspectivele continuă să fie incerte, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

"Sectorul industrial nu a revenit încă la nivelul de dinainte de pandemie, iar perspectivele continuă să fie incerte, se preconizează că întreruperile lanţului de aprovizionare vor continua, afectând astfel producţia. Şi aici reamintesc criza semiconductoarelor, care se pare că nu se va încheia curând. Inflaţia generată de creşterea preţurilor la materialele prime şi energie ne preocupă şi au fost deja adoptate măsuri pentru a sprijini pe termen scurt companiile. Aici mă refer la Legea nr. 259 din 29 octombrie anul acesta, care include şi schema de sprijin pentru IMM, micro-întreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale", a menţionat premierul.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Decembrie 2021 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.