Noul guvern promite ajutoare importante pentru antreprenorii care angajează vârstnici. Autoritățile vor să reducă prin această măsură rata șomajului, în special în segmentul de vârstă 55 și 65 de ani, în acest sector încadrându-se prea mulți oameni care nu își găsesc un loc de muncă. 

Noul guvern promite bani pentru cei care angajează vârstnici

Pe lista proiectelor ajunse în spațiul public din partea noii coaliții de guvernare PNL-PSD-UDMR se numără și un sistem menit să soluționeze criza forței de muncă din România, mai ales pe anumite grupuri de vârstă. Deși nu e clară încă sursa fondurilor, statul vrea să dea bani antreprenorilor care angajează tineri între 15 și 24 de ani, dar și celor care angajează persoane între 55 și 65 de ani.

Vârstinicii se lovesc de prejudecățile patronilor, temători să îi angajeze din cauza numărului de primăveri adunat în buchetul vieții. De acum, tocmai acest detaliu va deveni un avantaj, cel puțin pentru angajatori, dar și pentru angajați, căci statul acasă după pensionare înseamnă pentru mulți plafonare și amărăciune.

„Este o problema a celor trecuți de 55 de ani, parcă nu își mai găsesc locul în societate și este anormal!”, a spus Zoia Ionescu, casieriță, pentru Kanal D.

„Eu nu stau acasă!”, a declarat Gelu Cârstea, manipulant marfă, pentru aceeași sursă.

Cât ar urma să primească patronii pentru fiecare muncitor din categoriile de vârstă vizate

Statul român vrea să asigure 1.000 de lei pe lună deductibili din valoarea impozitelor și taxelor, conform unui proiect al noii coaliții, pentru fiecare tânăr angajat până la vârsta de 24 de ani. Banii sunt alocați în fiecare lună pentru fiecare tânăr angajat, până când respectivul ajunge la 25 de ani. Scopul măsurii constă în reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane care, în prezent, este de 19% comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 25 de ani.

Citeste si:
Cetățuia Brașovului a fost predată statului, după un proces de 7 ani
Cetățuia Brașovului a fost...

„Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajați”, se arată în document.

Executivul și-a propus o inițiativă similară și pentru cei între 55 și 65 de ani. Este vorba despre instituirea unei sume de 750 de lei pe lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează persoane din acest sector.

Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani și se multiplică cu numărul lucrătorilor. Cadența are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane, care acum este a doua cea mai numeroasă, după cea a tinerilor de sub 24 de ani.

Citeste si:
Vlad Prioteasa, fondator Gift Idea, ne povestește cum este...
Vlad Prioteasa, fondator Gift...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Noiembrie 2021 - 08 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.