Jandarmii și polițiștii au intervenit, de la începutul anului, de 445 de ori pentru alungarea urșilor a căror prezență a fost semnalată în zonele locuite, a informat Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ).

445 de intervenții ale jandarmilor de la începutul anului pentru alungarea urșilor

Potrivit sursei citate, intervenții au avut loc în urma apelurilor înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita, prin care oamenii anunțat prezența animalelor în localități, în toate situațiile fiind trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

Datele statistice mai arată că în luna septembrie au fost 83 de astfel de intervenții, iar la sfârșitul săptămânii trecute jandarmii au fost alertați de cinci ori, după ce diverse persoane au semnalat prezența unor urși în Bălan, Tărcești și Odorheiu Secuiesc.

Biroul de Presă al IJJ Harghita a precizat că cele mai multe apeluri de la sfârșitul săptămânii, respectiv trei, au fost primite din orașul Bălan, în două dintre cazuri jandarmii alungând urșii în afara zonelor locuite.

O ursoaică cu trei pui în orașul Bălan

Ultimul apel din orașul Bălan a fost primit în noaptea de sâmbătă spre duminică, un bărbat semnalând prezența unei ursoaice cu trei pui în apropierea stadionului din localitate.

"La fața locului a fost trimis inițial sau patrulă de ordine publică formată din polițiști, în scurt timp ajungând la fața locului și un echipaj de jandarmerie. Deși ursoaică nu mai era prezent la fața locului, bărbatul la mai multe ori la 112. Acesta a fost avertizat că folosește abuziv Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență și riscă o amendă, în cazul în care nu există. Ursoaica nu a fost de găsit în zona unde a fost semnalată și nici în apropiere " , precizează sursa citată.

Îndemnul jandarmilor către oameni

De asemenea, o femeie din satul Tărcești a anunțat că un urs se află în curtea casei sale, acesta atacând și rănind câinele de gospodărie. Până la sosirea jandarmilor, animalul sălbatic a părăsit zona.

Citeste si:
Protest AUR în Piața Universității din Capitală. Românii...
Protest AUR în Piața...

Ultimul apel al acestui sfârșit de săptămâna a fost făcut din municipiul Odorheiu Secuiesc, un bărbat semnalând prezența unui urs într-un parc din localitate. La fața locului a fost trimis un echipaj de poliție, dar acesta nu a observat prezența vreunui urs în parc, sau pe străzile din apropiere.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, că sune la 112, să nu se încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde să depună resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru ai filma sau fotografie, informează Agerpres.

Urșii, tot mai neînfricați față de oameni

Anterior, un urs a fost surprins de localnicii din Bicaz-Chei, județul Neamț pe străzile din localitate. Aceștia au fost înștiințați prin mesaj RO-Alert să fie prudenți și să anunțe autoritățile în cazul în care animalul își mai face apariția.

Citeste si:
Intedicție de a mai vizita Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș pentru...
Intedicție de a mai vizita...

Chiar dacă autoritățile atenționează populația să nu hrănească animalele și să nu se apropie de acestea, se pare că nu toată lumea ascultă aceste indicații. Cu puțin timp în urmă, un bărbat a fost atacat de un urs în timp ce încerca să îi facă poze. Întreaga scenă a fost filmată de trecători, care mai apoi a fost făcută publică pe rețelele de socializare. Trecătorii au tot încercat să-l atenționeze pe bărbat, dar acesta nu este a rezultatului și a continuat să pozeze animalul.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Octombrie 2021 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.