Începutul lunii octombrie a venit cu un nou val de scumpiri. Sunt furnizori de energie electrică și gaze naturale care au anunțat că vor majora tarifele, iar în unele cazuri scumpirea este de aproape 50%, ceea ce înseamnă că, în viitorul apropiat, vom vedea la raft prețuri mai mari. Economiștii prognozează că prețul produselor alimentare va urca cu până la 30%.

Scumpiri en fanfare în octombrie. Tarifele produselor alimentare se majorează și ele

Facturile la utilități au ajuns să ne lase fără trei sferturi din salariu și, fără alte venituri, abia putem face față scumpirilor la energie electrică și gaze. Însă, ne așteaptă ce e mai rău. Vine iarna și produsele alimentare se scumpesc și ele odată cu utilitățile.

„Este o activitate economică la care fiecare trebuie să-și acopere cel puțin costurile și un profit rezonabil”, Ion Lungu, director executiv Asociația Furnizorilor de Energie.

În unele cazuri se întrevăd și scumpiri de 47%. Unul dintre furnizorii care va schimba în curând tarifele a explicat și motivul: „Pentru că nu este viabil economic și nici legal să vândă sub costuri, compania este nevoită să informeze clienții despre creșterile prețurilor (...). Cei notificați au avut dreptul, până la data 30.09.2021, să o accepte, să o respingă sau să aleagă altă ofertă”, Sursa: E.ON România - Observator.

Citeste si:
Ce tarife au Gheorghe Turda și Constantin Enceanu? Dacă îi vrei la...
Ce tarife au Gheorghe Turda...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Consiliul Concurenței e cu ochii pe jucătorii din piața de energie

Economiștii nu văd cu ochi buni schimbările, iar autoritățile se limitează în a face controale și a da amenzi. Acum, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) investighează 26 de companii din energie pentru manipularea pieței. Și cei de la Consiliul Concurenței sunt în gardă, căci, potrivit datelor oficiale, într-un an, energia electrică s-a scumpit cu 25%, iar gazele cu 20%.

„Vom vedea scumpiri în zona produselor alimentare, produse de bază cum ar fi laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, legumele, fructele. Toate vor fi mai scumpe cu 10 până la 30 la sută”, a spus Adrian Negrescu, economist, pentru sursa citată.

„Avem suspiciuni că firmele mari țin cumva prizonieri clienţii și nu ii lasă sa meargă spre oferte mai bune”, a declarat Bogdan Chirițoiu de la Consiliul Concurenței.

Citeste si:
Prognoza meteo pentru sfârșitul lunii octombrie în mai multe...
ANM: Prognoza meteo până la...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.