Demoralizați că nu au forță de muncă, patronii de ferme, lanțuri de magazine și restaurante fast-food din Marea Britanie cer relaxarea legilor post Brexit privind migrația. Faptul că englezii nu vor să muncească la ei în țară înrăutățește situația. Lipsa fără precedent de personal și materie primă afectează eforturile de relansare economică a Marii Britanii după șocul dat de pandemia de COVID-19.

Englezii nu au forță de muncă, dar nu vor să se angajaze. Cer relaxarea legilor Brexit ale migrației

Conform The Times, surse din guvernul de la Londra susțin că lista profesiilor unde printre angajați bate vântul ar putea fi revizuită mai repede, iar angajatorii vor putea lua mai ușor lucrători din alte state.

Numai la categoria „șoferi de camion” deficitul ar fi de 100.000 de profesioniști. Responsabile pentru această criză sunt Brexitul și impactul pandemiei. Dat fiind că sunt prea puțini astfel de conducători auto, companii mari precum McDonald’s, KFC, brutăriile Greggs şi rețeaua de restaurante Nando întâmpină probleme cu aprovizionarea. De pildă, săptămâna trecută, McDonald’s a scos milkshake-ul din meniu, în toate restaurantele din regat, pentru ca nu au primit ingrediente.

„Există o cerere masivă de joburi din partea șoferilor de camioane din UE, iar țara noastră are nevoie urgentă de ei. Riscăm penurii în cascadă. Nu doar de bunuri, dar și dacă le primim, nu are cine să le livreze”, a declarat antreprenorul Joel Berkowitz.

„Sunt dornic să angajez, dar nu se prezintă doritori”

Înainte de Brexit, aproximativ 25% din personalul angajat în regat în industria ospitalității și în jur de 40% în cazul capitalei provenea din alte state europene. Sute de mii de imigranți au plecat începând cu primăvara anului 2020, după ce Marea Britanie și-a făcut ieșirea din Uniunea Europeană.

„Eu, ca fermier, sunt foarte dornic să angajez autohtoni, dar pur și simplu nu se prezintă doritori”, a spus Oli Pascall, director Clock House Farm.

„Dacă ne referim la fermele de porci, blocajul este enorm. Săptămânal, cam 15.000 dintre porcii care ar trebui sacrificați nu sunt tăiați pentru că nu sunt măcelari care să-i tranșeze. Iar efectele sunt în lanț. La fel stau lucrurile și la fermele de păsări, nu sunt angajați care să proceseze carnea”, a completat Tom Bradshaw, vicepreședinte uniunea națională a fermierilor.

Citeste si:
5 sugestii pentru un mediu casnic sănătos și relaxant
5 sugestii pentru un mediu...

Peste 230.000 de români au lucrat până nu de mult în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naționalitate, după irlandezi și polonezi. Cei mai mulți imigranți români munceau în domenii precum producție, retail și sănătate.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 August 2021 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.