Mai sunt câteva luni până la Crăciun, dar ar trebui să ne pregătim bugetul încă de acum, căci vom avea parte de scumpiri mult mai mari față de cele cu care eram obișnuiți în perioada sărbătorilor de iarnă. Haine, mâncare, facturi - prețurile vor exploda în intervalul următor. Costul produselor din China va fi mai mare, dar nici valorile bunurilor românești nu vor fi mai prejos.

Crăciunul 2021 va fi mai scump din cauza pandemiei. Produsele din China vor avea un preț mai mare din cauza transportului

Poate că este devreme să vorbim despre Crăciun, dar, având în vedere scumpirile prognozate de specialiști, ar trebui de acum să punem ban pe ban pentru sărbătorile de iarnă. Cel mai mult se vor scumpi produsele aduse de peste hotare.

Principala cauză este transportul, al cărui preț a explodat din cauza pandemiei de COVID-19. Costul transportului din China, de exemplu, a crescut de la 6 până la 8 ori în ultimele luni.

Pe de altă parte, nici produsele noastre nu vor reprezenta salvarea. Femierii s-au plâns că, în ultimul an, vânzările s-au înjumătățit, așa că, de cele mai multe ori, au rămas cu marfa pe tarabe. Pentru a nu intra în faliment, producătorii cresc prețurile chiar și cu 30%.

Și carnea va fi mai scumpă. „Costurile de producție, dacă luăm în calcul că în producție sunt și utilitățile, și salariile, prețurile au crescut, costurile au crescut”, a explicat Sorin Mitrea, președinte Romalimenta, la Kanal D.

Cu toții simțim deja scumpirile. Dar unde pui că, până în iarnă, ce e acum mult, atunci va fi și mai mult? În plus, tot în anotimpul rece vom avea pe umeri și facturile „babane”, cele la căldură.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 August 2021 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.