Certificatul COVID-19, obligatoriu nu de mult în Uniunea Europeană, le-a dat mari bătăi de cap românilor care se întorc din străinătate. Bulversați și de moficarea listelor cu risc epidemiologic ridicat, documentul digital a devenit o grijă în plus. Poate dezinformați sau doar obosiți și îngrijorați că nu vor ajunge mai repede la familii, unii au făcut scandal în punctele de trecere ale frontierei.

Certificatul COVID-19 este o grijă în plus pentru românii care trec frontiera

Au fost din nou momente pline de năduf la frontierele din vestul țării. Certificatul COVID-19 este acum singurul document oficial care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test PCR. Cei care nu dovedesc faptul că sunt în sistem, intră în carantină; și asta nu doar dacă vin din zona roșie, ci și din zona galbenă. Măsura a stârnit un val de revoltă printre românii care s-au întors prin vama Nădlac.

O altă parte mai puțin plăcută a directivei este că oamenii, fiind pe drumuri în „timpul mort”, în care listele urmează să fie actualizate, se lovesc de incert. Și în vama Borș din Bihor a fost un război de replici între oameni și angajații de la frontieră. Aici, în schimb, unii nici nu știau de existența vreunui certificat, iar alții nu au înțeles la ce folosește. În schimb, o mare parte dintre cei ajunși recent în România au devoalat faptul că până acum nici nu au fost întrebați dacă dețin un certificat COVID-19. Nici pe Aeroportul Henri Coandă nu a fost liniște. Pasagerii au simțit mai mult probleme pe pământ decât în aer. Polițiștii le-au cerut certificatele pe care mulți nu le aveau.

Certificatul digital COVID-19, obligatoriu în UE

Certificatul digital COVID-19 a devenit, din 13 august, documentul oficial care facilitează libera circulație pe perioada pandemiei. În momentul în care vreți să călătoriți în Uniunea Europeană, trebuie să prezentați pe hârtie sau în format digital acest act. El conține un cod QR și o semnătură electronică ce atestă veridicitatea sa. În baza acestuia, sunteți scutiți de carantină sau de testare suplimentară la intrarea unui stat.

Vămile, luate cu asalt. 227.200 de români și străini au tranzitat, într-o zi singură zi, frontiera României

În data 14.08.2021, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control aproximativ 227.200 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 47.400 mijloace de transport (dintre care 9.000 automarfare). Au fost aplicate amenzi în valoare de peste 22.600 lei.

Citeste si:
Președintele Joe Biden se va deplasa vineri în apropierea...
Președintele Joe Biden se va...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 August 2021 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.