Grigorie Leu, unul dintre nenumărații ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care a intrat în conflict cu regimul comunist, a murit în condiții suspecte, la Huși, la puțin timp după ce a fost pensionat. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a inițiat un demers legal privind reconstituirea împrejurimilor care au dus la decesul acestuia, în data de 1 martie 1949, existând posibilitatea suspiciunii otrăvirii sale de către reprezentanții regimului comunist.

Misterul morții episcopului Grigorie Leu al Hușilor a fost dezvăluit după 70 de ani

Prin ordonanţa din 21.09.2018 s-a dispus începerea urmăririi penale în această cauză, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute de art. 439, alin. 1, lit. a din Codul penal.

În septembrie 2018, în zilele de 25 și 26, la sediul Episcopiei Hușilor a fost demarată acțiunea de deshumare a rămășițelor capului bisericesc, de unde s-au prelevat probe pentru expertiza medico-legală toxicologică.

Comisia a fost alcătuită din arheologi ai IICCMER, procurori ai Parchetului Militar şi reprezentanţi ai Serviciului Criminalistică. Raportul medico-legal nr. 16932/c/24.02.2019, întocmit de Institutul de Medicină Legală Iaşi, a relevat că trecerea în neființă a episcopului Grigorie Leu s-a datorat unei „intoxicații cu o substanță ce conține ioni de cupru”, „care nu puteau ajunge în organism decât prin ingestie”.

În septembrie 2021, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției, Secția Parchetelor Militare, a emis o Ordonanță care confirmă otrăvirea episcopului Grigorie Leu de către reprezentanții regimului comunist.

Potrivit documentului, „expertiza toxicologică face dovada faptului că moartea lui Grigorie Leu a fost consecinţa inhalării ionilor de cupru, care, prin caracteristicile chimice şi prin cantitatea mare îngurgitată, a acţionat ca o substanţă otrăvitoare, suprimând viaţa înaltului prelat la scurt timp după întâlnirea avută de acesta cu Petru Groza, preşedintele Consiliului de Miniştri ai proaspăt proclamatei Republici Populare Române, întâlnire după care acesta a acuzat imediat o stare de rău, iar simptomele sunt şi ele unele specifice unei intoxicaţii cu substanţe otrăvitoare, fiind întrunite elementele de tipicitate ale unei omucideri”.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu luptă pentru custodie. Scandalul dintre ea și...
Claudia Pătrășcanu luptă...

Tot acolo este precizat că, în urma analizei documentelor existente în dosarul de urmărire informativă din arhiva Consiliului Național Pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), este dovedită opoziția episcopului față de regimul comunist, caracterizată drept „execuție” acțiunea soldată cu moartea acestuia.

Cariera ecleziastică

În intervalul 1916-1918 a fost director al Seminarului din Ismail, iar în 1924 a devenit vicar al Mitropoliei Iașilor, an în care a fost sfințit arhiereu. Pe 28 decembrie 1924 a fost hirotonit arhiereu de Mitropolia Moldovei, fiind de față Mitropolit Pimen al Moldovei, Nicodem, Starețul Mănăstirii Neamțului, episdopul Iacov Hușilor și episcopul Cozma de Dunării de Jos.

În ziua de 30 aprilie 1936 a fost ales episcop al Argeșului, înscăunat în iunie același an. Patru primăveri mai târziu, acesta a fost ales episcop de Huși, unde a rămas în funcție până la 5 februarie 1949, an în care Episcopia Hușilor a fost desființată, ca urmare a împărțirii teritoriului între Episcopia Romanului și Episcopia Galați.

Citeste si:
Uciderea unei actrițe, mister rezolvat după 8 ani. Detalii care îl...
Uciderea unei actrițe, mister...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 August 2021 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.