Mănăstirea Cuviosul David de pe insula grecească Evia a scăpat neatinsă de foc, deși incendiul, cel mai puternic din ultimul deceniu, a făcut scrum pădurea de pini din jur. Când flăcările au ajuns lângă clădirile sfinte, văpăile s-au oprit brusc, relatează un călugăr al lăcașului de cult, care a arătat și imagini de la fața locului. Rezidenții din 12 sate și cătune amenințate de infern au fost evacuați. Câțiva călugări de la Mănăstirea Sfântul David au refuzat să părăsească zona.

Mănăstirea Cuviosul David de pe insula Evia, din Grecia, a scăpată neatinsă de foc

Focul din Evia a ras pădurea de pini din jurul mănăstirii, în timp ce călugării din întreaga lume se rugau pentru o minune de la Dumnezeu. „Sfinte David, ajutor!!!!!! Grăbește-te! Moaștele tale sunt salvate, dar casa ta este în flăcări. Să nu ne ardă mănăstirea. Iartă și ajută!”, este ruga călugăriței Tanya Davidovic, de la mănăstirea Sfânta Ana, din Croația. În momentul când nimeni nu se aștepta, focul a făcut cale întoarsă. Nu s-a atins de pereții mănăstirii și nici măcar de copacii din curtea acesteia.

„Toți acei oameni, de îndată ce au aflat, s-au rugat lui Dumnezeu să salveze mănăstirea și Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile, și chiar dacă focul a prăjit totul în jurul mănăstirii, mănăstirea însăși a rămas intactă până în acest moment. Este minunea lui Dumnezeu”, a spus starețul Gabriel, care a surprins în imagini cum totul arde în jurul casei lui Dumnezeu.

Faptul în sine este miraculos cu cât cel puțin 150 de case și 12 sate au fost mistuite de flăcări. Pe insula Evia, incendiu care a cuprins pădurea era vizibil de la distanță. În acest context, trei monarhi de la Mănăstirea Cuviosul David nu au vrut să părăsească locul ce le-a devenit casă. În biserica acestei mănăstiri ortodoxe se află cinstitul Cap al Sfântului David cel Bătrân, cât și mormântul Cuviosului Iakov Tsalikis.

Noi informații despre ce se petrece în Grecia

Lupta cu flăcările continuă, iar pompierii români au avut parte de multe provocări pe insula Evia, unde flăcările încă mistuie totul în calea lor. Sute de oameni, localnici și turiști, sunt evacuați din fața incendiilor care devastează pe rând localitățile. Un avion pentru stingerea focului s-a prăbușit în insula Zakynthos.

Citeste si:
Motivul pentru care românii nu-și asigură locuințele la cutremure...
Motivul pentru care românii...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 August 2021 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.