O boală infecțioasă rară semnalată în țara noastră, în pericol să se extindă, a fost identificată în cazul unui bărbat din Neamț, supravegheat acum non-stop într-un spital din Iași. Medicii de acolo presupun că ar fi băut apă dintr-un izvor contaminat de șobolani. Expuși maladiei sunt îndeosebi cei de la munte, mai ales cei care campează la marginea pădurilor sau care își stăvilesc setea cu apa de acolo, odinioară considerată sănătate curată.

Un bărbat din Neamț a fost infectat cu un virus periculos după ce petrecut o zi la munte

Individul a început să se simtă rău după ce a petrecut o zi întreagă la pădure. Doctorii din Târgu Neamț l-au diagnosticat cu o colică renală și i-au prescris antibiotice. Însă, tratamentul nu a dat rezultate, drept pentru care l-au transportat la Spitalul Clinic Doctor C.I. Parhon din Iași. Investigațiile specialiștilor au arătat că omul fusese infectat cu un virus rar.

„O parte din analizele și simptomele omului sugerau această infecție cu hantavirus rară ( un gen de virusuri ARN monocatenare, învelite, cu sens negativ din familia Hantaviridae din ordinul Bunyavirales. În mod normal, acestea provoacă infecții la rozătoare, dar nu provoacă boli la acestea.) Evoluția este destul de gravă. Pacientul este internat pe secția de nefrologie și sperăm că evoluția lui va fi favorabilă, dar încă pronosticul este rezervat”, a explicat Ionuț Nistor, medic Spitalul Parhon, într-o conferință de presă.

Detalii despre boala rară

Virusurile se transmit de la șobolanii din pădure, nu de la cei din oraș, prin inhalarea urinei aerosolizate, în mod special la cei care campează în pădure pe locurile neamenajate sau la cei care locuiesc lângă pădure. Boala se manifestă prin febră, dureri musculare, ca orice altă viroză, apoi, în câteva zile, pacientul nu mai urinează. Începând din 2008, medicii de la Spitalul Parhon au tratat aproximativ 30 de infecții cu hantavirus. Cel mai recent caz a fost raportat în anul 2019.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iulie 2021 - 08 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.