Prețul materialelor de construcții a explodat, iar scumpirile le simt puternic cei care vor o locuință nouă. Dacă dezvotatorii imobiliari transferă fără probleme costurile în plus în spatele viitorilor proprietari e mai greu pentru cei care încearcă să-și ridice singuri un cămin. La mijloc există o explicație! România nu mai produce oțel, astfel că trebuie să apelăm la materiale din străinătate, mult mai scumpe decât ale noastre. Pe interval au ieșit și inspectorii de la Consiliul Concurenței. A fost demarată o anchetă privind valorile revoltătoare propuse de specialiști și încearcă să se afle dacă nu cumva motivul majorării materialelor este determinat de o înțelegere între producători și comercianți.

Prăpăd unde era bogăție. E în curs o anchetă în construcții după scumpirile record

Cel mai mare combinat din România, de la Galați, a ajuns o ruină. Dezastrul de aici produce efecte în buzunarele multor români. Cu un an înainte de Revoluție, în combinatul siderurgic de la Dunăre lucrau aproximativ 40.000 de oameni. Tot atunci, colosul industrial a atins și vârful de producție, adică 8 milioane de tone de oțel pe an. Acum, acolo mai sunt aproape 6.000 de angajați care doresc doar să-și păstreze locurile de muncă. Oțelul lipsește de pe piața românească și efectele se reflectă pe șantiere.

Criza de oțel și alte produse s-a prelins în domeniul construcțiilor. Lemnul finisat și structurile metalice s-au scumpit cu procente cuprinse între 100 și 250%. Prețuri mai mari sunt și la termoizolații și tâmplărie PVC, cu procente între 25 și 60%. Consiliul Concurenței a informat că a demarat o anchetă în privința acestor majorări, pentru a stabili dacă există o înțelegere între producători și comercianți de a face tarifele mai mari.

Alte exemple

Pentru un kilometru de drum:


  • balastul folosit costa, în 2020, 48.139 lei, iar astăzi este 64.186 de lei, cu o creștere de 33%;

  • piatra spartă costa, anul trecut, 49.392 de lei și în prezent este cel puțin 54.331 de lei;

  • bitumul e cu 19% mai mult;

  • prețul nisipului a ajuns să fie mai mare cu 41%;

  • fierul de călcare e mai scump cu 5%.

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iulie 2021 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.