Frica de faptul că ar putea să rămână fără ajutorul social pare să fie coșmarul românilor care refuză munca și trăiesc de ani din banii de la stat. Condiționați de legea care înlătură lenea, peste 100 de localnici dintr-o comună din Iași au urmat un curs de formare profesională, chiar dacă îl consideră o pierdere de vreme.

Asistații social sunt „obligați” să învețe

În comuna respectivă, 4 din 100 de locuitori trăiesc din ajutorul social, chiar dacă locuri de muncă se găsesc în apropiere, la oraș. Recent, acestora le-a căzut cerul în cap când au aflat că riscă să piardă venitul care refuză fățiș munca. Astfel, în ultima perioadă, aceștia au dat năvală la cursuri de formare profesională.

În prezent, legea prevede că ajutorul poate fi sistat dacă beneficiarul refuză un serviciu sau să muncească în folosul comunității. Propunerile de slujbe vin de la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă.

În luna mai, peste 300.000 de români au primit de la stat venitul minim garantat sau alocatie pentru susținerea familiei. Într-o lună, aceștia au primit peste 68 de milioane lei din bani publici.

Calculator salarii: Cât plătește România pentru acești beneficiari

În luna noiembrie 2020, statul român plătea 45.952.927 de lei pentru beneficiarii de venit minim garantat. Suma medie plătită în acel interval a fost de 264,65 de lei. Conform Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, județele aflate pe primele locuri în privința numărului de beneficiari erau Dolj, Bacău și Buzău. Cei mai puțini beneficiari ai venitului minim garantat erau în București și Ilfov. O mare parte dintre ei sunt persoane tinere ce ar putea să meargă la serviciu, dar care aleg să nu o facă, atât timp cât lună de lună primesc bani de la stat.

Unii motivează că nu au școală și nimeni nu îi angajează, alții doar nu vor să se califice și nu au muncit o zi în viața lor. Pentru a primi ajutor social, legea îi obligă să presteze muncă în folosul comunității, iar pentru persoanele apte de muncă este stabilit un număr de ore, în funcție de venitul primit. Mai exact, primarii îi solicită pe aceștia pentru diferite activități de salubrizare, întreținere spații verzi ori sprijinirea serviciului voluntar pentru situații de urgență.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Iulie 2021 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.