România devine cea de-a 24-a țară din lume care colaborează cu Facebook pentru găsirea copiilor răpiți. Prin acest instrument, platforma va mediatiza și va face mai vizibile pe platformă cazurile copiilor dispăruți, folosind informații furnizate de Poliția Română, conform unui material apărut pe site-ul televiziunii Metropola TV.

"Alertă Răpire Copil" este un mecanism național de alertă publică, care se declanșează în situații de răpire a unui copil ori în situații în care este vorba despre un copil dispărut, a cărui viață poate fi în pericol.

Mesajul de activare a alertei, transmis către Facebook, va fi însoțit de un link către comunicatul de presă al Poliției Române, cu privire la cazul care a dus la declanșarea mecanismului, pe care utilizatorii Facebook îl pot accesa, pentru mai multe informații, inclusiv fotografii și semnalemnte.

Astfel, după declanşarea alertei, oricine are vreo informaţie despre copilul răpit, este rugat să anunţe imediat Poliţia.

Mediatizarea alertelor prin intermediul Facebook necesită transmiterea acestora într-un format specific către platforma social-media.

Totodată, pe lângă informațiile specifice transmise către Facebook, mesajul de activare va fi însoțit de un link URL către comunicatul de presă al Poliției Române, despre cazul care a dus la declanșarea mecanismului, comunicat publicat pe pagina www.politiaromana.ro sau pe pagina oficială de Facebook a instituției. Astfel, utilizatorii Facebook pot accesa, prin intermediul link-ului, mai multe informații legate de cazul mediatizat.

De la operaționalizarea Mecanismului, în anul 2011, au fost declanșate 8 alerte, toate fiind clarificate rapid, în urma investigațiilor făcute de polițiști și a informațiilor obținute de la cetățeni, fiecare caz având caracteristici și rezolvări specifice.

Mecanismul „Alertă Răpire Copil" este similar sistemului „Amber Alert" din Statele Unite ale Americii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Iulie 2021 - 06 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.