Rămăşiţele unui erou român din Al Doilea Război Mondial, căzut în luptele din august 1944 din judeţul Iaşi, au fost înhumate în satul natal din Alba, la 77 ani de la moartea militarului.

Un erou român din Al Doilea Războin Mondial a fost înhumat în satul natal după 77 de ani de la moarte

Pe 14 iunie, un delegat al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a predat aparţinătorilor rămăşiţele pământeşti ale unui militar român căzut în luptă în Al Doilea Război Mondial, ale cărui oseminte au fost descoperite în 2016 de către persoane civile, împreună cu elemente de muniţie şi efecte militare, pe raza comunei Ciurea din judeţul Iaşi. Ca urmare a descoperirii, lucrătorii de poliţie din comună au sesizat Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi.

O echipă operativă, formată din procurori militari criminalişti, poliţişti şi legişti, a efectuat cercetarea la faţa locului, fiind identificate obiecte de uz militar şi oseminte omeneşti, la adâncimi de cca. 0,05 m - 0,20 m.De asemenea, în cauză au fost audiate persoane din comuna Ciurea, s-au obţinut documente de arhivă care au probat desfăşurarea unor operaţiuni militare în primăvara - vara anului 1944, în zona comunei Ciurea, şi s-a dispus efectuarea mai multor expertize (criminalistică, balistică şi medico - legală antropologică).

Potrivit unui comunicat al Parchetului Militar, expertiza criminalistică a stabilit că un obiect metalic ridicat de la faţa locului este o plăcuţă de identificare militară de fabricaţie germană cu inscripţia: "MATR 129 CTG 1944" şi "REG 108 YM", cercetările efectuate indicând faptul că plăcuţa s-a aflat în dotarea Armatei Române, iar posesorul acesteia a fost soldatul (r) Botezan Panfilie, născut la 1 februarie 1922 în comuna Sânbenedic din judeţul Alba, luat în evidenţa Centrului Militar Judeţean Alba la data de 2 aprilie 1943 şi dat dispărut în 1944 în luptele de pe raza judeţului Iaşi.

Soldatul Botezan Panfilie a fost mobilizat la 20 septembrie 1943 la Batalionul 8 Vânători de Munte al Regimentului 108. Acesta a plecat în misiune în zona de operaţii a batalionului la 24 aprilie 1944, iar la 27 august 1944 a fost declarat căzut în luptele de la Iaşi din data de 23 august 1944. La finalizarea cercetărilor în cauză s-a dispus o soluţie de clasare, stabilindu-se că decesul a survenit în timpul operaţiunilor militare, în care s-a folosit artileria.

Citeste si:
Ajutoare pentru încălzire și birocrație. Satul din România în care...
Ajutoare pentru încălzire și...

După finalizarea cercetărilor în cauza înregistrată în 2016, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a efectuat demersurile necesare pentru înhumarea militarului căzut la datorie cu ceremonialul prevăzut de art. 81-86 din Regulamentul privind onorurile şi ceremoniile militare din 10 iunie 2013, aprobat prin Ordinul nr. M.63/2013 al Ministerului Apărării Naţionale. Predarea osemintelor s-a realizat la cimitirul din comuna Fărău, judeţul Alba, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, militare şi civile şi a locuitorilor din comună. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Iunie 2021 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.