Premierul Florin Cîţu a declarat că pandemia încă nu s-a sfârșit, dar este momentul pentru noi relaxări cum ar fi organizarea nunților, a botezurilor și a altor evenimente.

Cîţu a spus că măsurile de relaxare decise de la 1 iunie pentru persoanele vaccinate nu reprezintă un privilegiu pentru acestea, ci o încurajare a oamenilor să se imunizeze pentru a reveni la normalitate şi a menţionat că de la 1 iulie vor fi discutate alte relaxări.

„Fiecare pas pe care îl facem şi în care vedem că pandemia este depăşită oarecum, suntem încă în luptă cu pandemia, încă nu am depăşit totul, dar avem un program, pe care l-am anunţat, relaxări de la 1 iunie, 1 iulie, 1 august, în funcţie de ce se întâmplă cu mai mulţi parametri. Astăzi am continuat exact aşa cum am anunţat pe 15 mai, cu relaxări. Cred că mult aşteptate sunt cele pentru evenimente publice private, care au fost de un an de zile amânate, au fost suspendate. Este momentul ca românii din nou să se bucure de nunţi, botezuri şi aşa mai departe. Deci, de la 1 iunie, cu anumite condiţii, dar putem să vorbim de o nouă etapă după un an de zile care a fost dificil pentru foarte mulţi dintre români", a afirmat Cîţu.

Potrivit acestuia, şi în legătură cu portul măştii s-a făcut un pas important, nefiind obligatorie într-un spaţiu închis în care sunt maximum cinci persoane, dar acestea să fie vaccinate. „Vom discuta de la 1 iulie alte relaxări", a adăugat premierul.

El a apreciat că beneficiile pentru persoanele vaccinate nu reprezintă "privilegii", ci sunt "normalitate".

„Nu, nu sunt privilegii, sunt beneficii pentru noi ca societate să revenim la normal. De fapt, nici nu sunt beneficii, sunt normalitate. De fapt asta facem, paşi spre normalitate. Ne întoarcem la a fi fără mască în interior, într-un spaţiu închis, apoi în toată instituţia şi aşa mai departe. Aşa era înainte, asta era normalitatea. Deci nu este un privilegiu, nu este nimic special, este cum aveam viaţa înainte de pandemie", a susţinut premierul.

Citeste si:
Cîțu: „Raluca Turcan să-și asume dacă nu mai sunt fonduri pentru...
Cîțu, răspuns la acuzațiile...

De asemenea, în opinia sa, măsurile referitoare la deschiderea la capacitatea de 50% a cluburilor, barurilor şi discotecilor pentru persoane vaccinate nu reprezintă un privilegiu, ci o "încurajare".

„Este o încurajare, nu este un privilegiu. Eu aşa vreau să văd lucrurile. (...) Îi încurajăm pe oameni să se vaccineze pentru a reveni la normalitate. Până la urmă, asta este singura soluţie. Vă aduc aminte, anul trecut, cu toţii aşteptam vaccinul pentru a reveni la normalitate, nu ne gândeam că o să vină aşa de repede, a venit vaccinul, avem doze suficiente pentru toţi românii care doresc să se vaccineze şi acum implementăm aceste soluţii pentru a fi mai aproape de normalitate. Încă nu suntem în normalitate, dar mergem aproape", a spus prim-ministrul.

El a explicat că specialiştii spun că riscul de răspândire a bolii între persoanele vaccinate "este aproximativ zero".

Citeste si:
Persoanele cu test negativ nu mai pot intra în restaurante, săli de...
Persoanele cu test negativ nu...

„Toţi specialiştii ne spun că riscul de răspândire a bolii între persoanele vaccinate este aproximativ zero. Deci de aceea mergem pe acea variantă unde sunt mai multe persoane şi dacă nu sunt persoane vaccinate într-un număr mai mare se răspândeşte mai mult. Asta este ce ne spun specialiştii. Eu ascult de specialişti. Dar, în acelaşi timp, eu sunt foarte atent să iau măsurile care să ducă spre normalitate. Şi guvernul a făcut tot ce a putut să facă. Avem doze de vaccin şi acum am văzut că s-a redus numărul pe persoane infectate, am venit cu aceste măsuri. Toţi ne dorim să revenim la normalitate. Nu este un secret pentru nimeni. Eu vreau să revenim cât mai repede la normalitate şi de aceea luăm aceşti paşi. Avem şi eu un calendar, ceea ce nu cred că vedem într-o altă ţară din Europa, să ai un calendar clar de Paşte, la 1 iunie, 1 iulie, 1 august", a adăugat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Guvernul a adoptat noi relaxări pentru cetățenii români!
Guvernul Român a adoptat noi...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Mai 2021 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.