Anual, pe 1 aprilie este sărbătorită Ziua păcălelilor. În această zi, fiecare are ocazia de a face o glumă plăcută sau mai puţin plăcută persoanelor din jur.

Cum a apărut Ziua Păcălelilor

Această sărbătoare există încă din vremurile străvechi. Unii istorici consideră că această zi a apărut pentru prima dată în Franţa, pornind de la mutarea zilei de Anul Nou, de la 1 aprilie, la 1 ianuarie, când a fost adoptat şi calendarul gregorian, în secolul al XVI-lea. Cei care sărbătoreau Revelionul pe 1 aprilie în loc de 1 ianuarie erau numiţi ''păcăliţii de aprilie''.

Există şi legende care atribuie obiceiul acestei zile perioadei romanilor care, împreună cu celţii, sărbătoreau un festival de glume în perioada echinocţiul de primăvară.

Cum este sărbătorită această zi în lume

În Franţa, Belgia, Italia şi Olanda există o tradiţie legată de 1 aprilie, numită „poisson d'avril” (peştele lui aprilie). Tradiţia constă în a lipi pe spatele unei persoane un peşte confecționat din hârtie, fără ca acesta să îşi dea seama. În Marea Britanie, Ziua Păcălelilor este serbată în anumite zone timp de două zile. Persoana păcălită este numită „noddy”.

În Scoţia, 1 aprilie este denumită în mod tradiţional „Hunt-the-Gowk Day” („gowk” în sensul de prostănac, nătărău), având însă şi o altă semnificaţie - cea de sosire a primăverii (April cuckoo). În Spania, sărbătoarea a fost preluată de la francezi, spaniolii având şi propria lor zi de păcăleli, pe 28 decembrie. În această zi, Spania marchează „Dia de los Santos Inocentes” (Masacrul Inoceţilor), fuga în Egipt şi salvarea pruncului Iisus, considerându-se că Maria şi Iosif l-au salvat pe acesta printr-un „şiretlic”.

În unele state din sudul Americii se sărbătoreşte „The Week of Foolery” (Săptămâna farselor), care se începe cu o săptămână înainte de ziua propriu-zisă, potrivit adevarul.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Aprilie 2021 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.