Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că "în principiu" centrele de vaccinare au doze în funcţie de numărul de persoane programate pentru imunizare.

„În principiu, toate centrele de vaccinare nu au doze în centru decât pentru două sau trei zile, în funcţie de numărul de persoane programate. Deci, practic, în centrele care au locuri libere nu stau doze care sunt nefolosite. Centrele regionale de depozitare au aceste doze. Ele sunt alocate către centre în funcţie de numărul de persoane programate. Ca atare, dacă ai centre care au un grad maxim de ocupare, evident că acolo vei distribui acele doze. Noi ne facem necesarul de doze şi stocurile le evaluăm în funcţie de capacitatea maximală de vaccinare în toate centrele. Pot să vă spun că numărul centrelor de vaccinare care sunt în momentul de faţă înfiinţate în mediul urban este de aproximativ 60% ca procent, chiar mai mult, 65%, faţă de centrele care sunt înfiinţate în localităţi din mediul rural. Or, din acest punct de vedere, cred că este important să creăm şi să facilităm accesul şi al celor din mediul rural în centrele de vaccinare", a spus Gheorghiţă.

El a afirmat că se vor aloca suplimentar centre de vaccinare în funcţie de rata cumulată de incidenţă a cazurilor de COVID-19.

„Este adevărat că nivelul de ocupare al acestor locuri nu este atât de mare, comparativ cu ce se întâmplă în municipii sau în oraşe. Însă cred, şi continui să îmi menţin aceeaşi părere, că este important să asigurăm o distribuţie cât mai uniformă a acestor centre de vaccinare, chiar dacă nivelul de ocupare al lor este diferit. De aceea, noi, în următoarea perioadă, vom aloca suplimentar, exact aşa cum am făcut şi la ultima deschidere de centre, lăsând la o parte criteriul demografic, şi în funcţie de rata cumulată de incidenţă a cazurilor de COVID-19. De aceea, vom deschide în mod deosebit următoarele centre în aglomerările urbane, cele mai multe, aşa cum am spus, în Bucureşti, însă este firesc să existe aceste centre şi în localităţi din mediul rural", a mai arătat Gheorghiţă.

Citeste si:
Plugușorul Vaccinului 2022: „Varianta cea mai bună, /E vaccin făcut...
Plugușorul Vaccinului 2022:...

În opinia sa, "este o competiţie naturală" în aceste centre de vaccinare.

„În acelaşi timp, pot să vă spun că sunt judeţe şi localităţi din mediul rural care se plâng de faptul că nu reuşesc să se programeze, pentru că vin persoane din alte judeţe şi se programează. Deci, vedeţi, este o competiţie naturală, dacă vreţi, în aceste centre de vaccinare. Noi nu am dorit să limităm posibilitatea de programare doar la judeţul din care provine persoana respectivă, ca domiciliu, tocmai pentru a avea fiecare libertatea de a se programa acolo unde doreşte şi în funcţie de programul pe care îl are, în funcţie de activităţile de zi cu zi", a mai spus Valeriu Gheorghiţă.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Martie 2021 - 05 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.