Pierderea locului de muncă nu este niciodată plăcut pentru angajați, mai ales dacă se află într-o situație financiară precară, iar perspectivele în domeniul în care profesează nu sunt îmbucurătoare.

Cu toate că, în primă instanță, stresul pierderii locului de muncă poate fi copleșitor, este important să conștientizezi că sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a prelua controlul situației, pentru a-ți menține stima de sine și pentru a găsi noi oferte care să te aducă din nou pe linia de plutire.

Oferă-ți momente de răgaz înainte de a o lua de la capăt

Locurile de muncă sunt, adesea, mai mult decât o modalitate prin care îți câștigi existența. Ele influențează fiecare aspect al vieții, oferindu-ți, ca angajat, un scop și o structură. Pierderea locului de muncă poate scoate la iveală sentimente diverse: de la tristețe și furie până la depresie. Astfel, poți ajunge să îți pui întrebări în legătură cu persoana ta, să te întristezi pentru pierderea suferită și să simți anxietate când te gândești la viitor.

Durerea este un răspuns natural la pierderi, inclusiv a unui loc de muncă. Pe lângă pierderea sursei de venit, pierzi întâlnirile cu colegii și nu mai urmezi o rutină zilnică. Drept urmare, pot apărea stări de confuzie și o diminuare a încrederii în sine.

Înainte de a o lua de la capăt, este important să îți oferi câteva momente de răgaz, pentru a conștientiza exact ce ți se întâmplă și pentru a-ți face un plan de acțiune, astfel încât să poți obține un nou job.

Între timp, poți beneficia de indemnizație de șomaj, astfel că vei avea asigurată o parte din veniturile familiei. Somajul se acordă în caz de concediere sau în cazul în care compania pentru care lucrezi își încetează activitatea.

Fii activ pentru a scăpa de stres

Sportul este un antidot puternic împotriva stresului. Pe lângă relaxarea mușchilor și eliminarea tensiunii din corp, exercițiile fizice ajută la eliberarea endorfinelor care ajută la ameliorarea stării de spirit. În plus, o bună condiție fizică poate contribui la intensificarea încrederii în sine. O serie de exerciții de minimum 30 de minute îți dau o stare de bine, te ajută să fii mai energic și astfel să privești partea pozitivă a lucrurilor și să rămâi încrezător că vei găsi rapid un nou loc de muncă potrivit pentru tine.

Citeste si:
Peste 2,2 milioane de tineri cu vârsta de până la 34 de ani din...
Peste 2,2 milioane de tineri...

Fii pozitiv pentru a-ți menține energia

Uneori, să găsești un nou loc de muncă poate dura mai mult decât ai anticipat, însă este important, chiar și în astfel de situații, să rămâi pozitiv și să urmezi rutina zilnică.

Când nu mai ai un loc de muncă unde să mergi zilnic, îți poți pierde rapid motivația. De aceea, ar fi bine să consideri căutarea unui job ca o activitate profesională, cu o oră de început și una de final. Urmând un set de reguli și organizându-ți programul ca și cum ai avea un loc de muncă te va ajuta să fii mai eficient și mai productiv.

Creează un plan de căutare și nu îți seta obiective mai mari decât posibilitățile pe care le ai. Fă o listă cu lucrurile care îți plac la tine, de la abilități și trăsături de personalitate până la realizări și succese. Rămâi pozitiv și folosește-ți energia pentru a găsi jobul perfect, fără să îți ocupi mintea cu motive pentru care un angajator nu te-a căutat după ce ai candidat la postul oferit.

Citeste si:
Dana Roba a chemat ambulanța. Starea ei s-a agravat, după...
Dana Roba a chemat ambulanța....

Este adevărat că perioada de căutare și așteptare a unui loc de muncă poate fi dificilă, dar este important să poți să te detașezi din când în când. Fă-ți timp pentru odihnă, relaxare, distracție și alte lucruri care te revitalizează. Căutarea unui loc de muncă poate fi mai eficientă dacă ești sănătos din punct de vedere fizic și emoțional.


Despre autor:


Ultima actualizare: 11 Februarie 2021 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.