Incendiul care a izbucnit vineri dimineaţă la un pavilion al Spitalului „Matei Balş” din Capitală, fiind declanşat planul „roşu”, a fost lichidat. Patru persoane au decedat, fiind afectate patru saloane.

Potrivit şefului DSU, Raed Arafat, nu mai sunt pacienţi în stare criticã sau pacienţi cu arsuri. Din informaţiile primite de către Ministerul Sănătăţii de la echipele de intervenţie, au fost transferaţi către alte unităţi sanitare un număr de 53 de pacienţi din 102 pacienţi aflaţi în saloanele din Pavilionul 5 .

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Două linii telefonice vor fi operaţionalizate pentru aparţinătorii pacienţilor transferaţi. Cele două numere disponibile pentru aparţinători sunt: 021.2069398 şi 021.2648515.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) şi-a exprimat regretele după tragedia produsă vineri dimineaţă la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş” şi afirmă că s-a autosesizat şi va demara o verificare în acest sens.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat vineri că avizele Institutului „Matei Balş” „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie".

Potrivit lui Streinu Cercel, este vorba despre o clădire care a fost făcută în 1953 şi refăcută „din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen".

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri că din informaţiile existente până în prezent, în afara celor patru persoane decedate în urma incendiului de la Institutul „Matei Balş", nu mai sunt pacienţi în stare critică sau pacienţi cu arsuri.

„Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patru sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. - decedate). (...) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat pentru Agerpres.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Un număr de 38 de echipaje de prim ajutor au fost mobilizate vineri dimineaţa pentru incendiul de la Institutul "Matei Balş" din Capitală.

Coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa, a precizat că la faţa locului au acţionat, de asemenea, şase echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport personal şi victime multiple.

„Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane - până la un număr de 102 - au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane", a precizat comandantul intervenţiei la faţa locului, colonelul Şchiopu de la ISU.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, se află vineri la Institutul "Matei Balş" din Capitală, unde în cursul dimineţii a izbucnit un incendiu la parterul unui corp de clădire.

„Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum au fost transferaţi la „Victor Babeş" patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la „Matei Balş". Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi. (...) În acest moment, nu am decât informaţiile acestea că există trei decese deja", a afirmat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, precizând că situaţia este evaluată şi vor fi luate toate măsurile.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Despre autor:


Ultima actualizare: 29 Ianuarie 2021 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.