Informația corectă și de calitate este esențială pentru o societate sănătoasă, dar se dovedește vitală în momente de criză. Din acest punct de vedere, anul 2020 a fost o adevărată provocare atât pentru jurnaliști - care au fost puși în fața unei imense responsabilități - cât și pentru publicul larg, care a învățat ce înseamnă informația vitală și a experimentat, uneori într-o adevărată cursă contra cronometru, cunoașterea prin informare.

In acest context, SpotMedia.ro împreună cu Complexul Educațional Laude-Reut organizează evenimentul “Jurnalismul în vremea pandemiei de Covid-19: Între provocări și oportunități de reinventare”.

Când: 19 ianuarie 2021, ora 16:00

Unde: live pe spotmedia.ro, in pagina de Facebook event sau in pagina de Youtube event

Evenimentul se va desfășura sub forma unei dezbateri la care vor participa elevii de la Laude-Reut din clasele VIII-XI, alături de colegii lor de clasa a VIII-a de la alte școli bucureștene. Evenimentul va fi deschis de domnul E.S. David SarangaAmbasador al Israelului și Președinte Onorific al Laude-Reut Board of Trustees și moderat de Emilian Isailă- editorialist SpotMedia.ro.

E.S. David Saranga, Ambasador al Israelului și Președinte Onorific al Laude-Reut Board of Trustees este de părere că „pandemia de coronavirus, pe lângă izolare și distanțare socială, a însemnat și multă incertitudine. Într-o perioadă plină de necunoscut, ne-am îndreptat complet atenția către canalele de știri, în așteptarea unui semn bun, de speranță. Misiunea jurnaliștilor în aceste momente de criză a fost una crucială. Confruntați cu riscurile îmbolnăvirii, ei au trebuit să navigheze și prin hățișurile dezinformării, pentru a proteja adevărul. În același timp, pentru mulți dintre ei a însemnat și un proces de adaptare și reinventare a conținutului pentru a rămâne relevanți pentru public.”

Retail jobs

“Organizarea unui astfel de eveniment de către Liceul Laude-Reut e importantă atât pentru elevi, cât și pentru jurnaliști. Pandemia nu a schimbat fundamental modul cum ne facem profesia, dar a schimbat mult relația dintre noi și public. În mijlocul unui ocean învolburat de îngrijorare, adevărul e o corabie în derivă. De aceea, responsabilitatea noastră e cu atât mai mare în ce privește informarea corectă a publicului. Un astfel de eveniment ne oferă ocazia să arătăm cum se poate face distincția dintre adevăr, minciună sau propagandă și e o onoare pentru noi să participăm la el și să răspundem la întrebările elevilor” conchide Emilian Isailă.

La dezbatere vor participa și:

Tova Ben Nun-Cherbis – Președinte și Fondator Complexul Educațional Laude-Reut

Prof.univ.dr. Alina Bârgăoanu – Decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA și Expert în analiza și combaterea dezinformării

Citeste si:
24 ianuarie - zi liberă legală. Elevii și profesorii nu vor merge...
24 ianuarie - zi liberă...

Conf.univ.dr. Liana Ionescu – Profesor de media-comunicare la Complexul Educațional Laude-Reut

Ion M. Ioniță – Senior editor Adevărul, Redactor-șef Historia, membru al Laude-Reut Board of Trustees

Magda Grădinaru – Editorialist SpotMedia.ro

Gabriel Kolbay – Jurnalist de investigații SpotMedia.ro.

„Ce aș dori să știe tinerii de astăzi? Să învețe să fie prezenți în comunicare, în primul rând prin a asculta activ, fără a se grăbi să răspundă, fără a-și construi o replică în timp ce interlocutorul încă nu a terminat de livrat ideea sa. Cred că sinceritatea și valoarea prezenței efective, naturale, este lecția pe care ne-a oferit-o pandemia prin comunicarea online: fiți adevărați și deschiși!”Tova Ben Nun-Cherbis

„În cadrul programului de media-comunicare de la Laude-Reut, una dintre cele mai apreciate activități este realizarea de produse jurnalistice: clasice și multimedia. Două dintre acestea – este vorba despre scurte filme tematice la care elevii au lucrat chiar în timpul pandemiei – vor fi prezentate pe parcursul dezbaterii. Totodată, vor fi analizate rezultatele unui sondaj de opinie realizat în școală, privind sursele, informațiile prioritare și așteptările elevilor față de mass-media.”Liana Ionescu

Citeste si:
Presa nu trebuie să „submineze” guvernul, atenționează șefa...
Presa nu trebuie să...

Invitații vor relata despre jurnalismul în pandemie, efectele dezinformării și noile provocări ale presei, dar și despre diferențele dintre generații în modul în care se informează.

Profesor doctor Alina Bârgăoanu, Decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA și expert în analiza și combaterea dezinformării, va vorbi despre informare și fake news. Cum știm dacă ne informăm corect? Cum ne dăm seama dacă informațiile pe care le consumăm sunt corecte sau nu? De ce este atât de important să ne informăm corect? Care sunt efectele dezinformării asupra oamenilor și a societății? - sunt doar câteva dintre întrebările la care va oferi răspunsuri.

„Proiectele de media-comunicare de la Laude-Reut, desfășurate într-o perioadă nu tocmai ușoară, sunt un motiv de optimism și de încredere. Lunile de pandemie au arătat că domeniul comunicării face parte din viața noastră mai mult decât ne-am fi închipuit. Au arătat cât de important este să facem diferența între informarea corectă și dezinformare, pentru a nu deveni victime ale manipulării mediatice și ale fake news-urilor vehiculate mai ales pe rețelele sociale.”Alina Bârgăoanu

Citeste si:
Bilanț COVID-19, 22 ianuarie 2022. A fost depășit pragul de două...
Bilanț COVID-19, 22 ianuarie...

Și pentru că noua generație reprezintă viitorul, jurnalistul Ion M. Ioniță, membru al Laude-Reut Board of Trustees și mentor al cursului de media-comunicare Laude-Reut, va vorbi despre așteptările pe care le au tinerii și despre diferențele între generații privind informarea prin mass-media.

“Comunicarea profesionistă contează mereu, fapt pe care am sesizat că elevii de la Laude-Reut îl înțeleg. Așa cum au și o imagine clară a ceea ce se întâmplă acum în presă, când responsabilitatea fiecărui cuvânt lansat în public este majoră, când informația trebuie să fie corectă și comunicată onest, iar profesia de jurnalist să fie una onorabilă.” Ion M. Ioniță

Magda Grădinaru va vorbi despre ce s-a schimbat în viața sa de jurnalist de când a izbucnit pandemia, va povesti despre constrângeri, dar și despre beneficiile reinventării într-un an ce va rămâne, cu siguranță, în istorie.

Citeste si:
Bilanț COVID-19, 21 ianuarie 2022. La ATI sunt 564 de pacienți, cu...
Bilanț COVID-19, 21 ianuarie...

Interviurile pe care le fac, fie ele politice sau culturale, analizele jurnalistice pe care le scriu, anchetele, toate acestea înseamnă zile de documentare, multe pe teren. Terenul e acum online, dar asta nu înseamnă mai puțin context, dialog mai precar sau informație fără explicație. Asta a fost miza SpotMedia.ro de la bun început: ştirea să aibă context şi relevanță.” – Magda Grădinaru

Jurnalistul de investigație Gabriel Kolbay va povesti despre ce soluții a găsit pentru a furniza informație corectă și relevantă, chiar dacă virusul l-a obligat să păstreze distanța.

Îmi place să întâlnesc oamenii despre care scriu sau care mă ajută cu informații. Și asta pentru că - atunci când e pregătit printr-o documentare temeinică - un dialog cu o sursă jurnalistică e mult mai util decât schimbul online de informații. De altfel, sursa e un termen destul de tehnic și de sec. Sursele sunt, de fapt, oameni. Iar unii dintre acești oameni își sacrifică o mulțime de timp ca să mă ajute să înțeleg diverse lucruri. Alții îmi oferă informații, cu riscul de a fi sancționați, concediați, agresați etc. Și-atunci e preferabil ca oamenii care investesc timp și energie sau care își asumă riscuri să mă poată vedea, asculta și evalua ca să se convingă că voi folosi, într-adevăr, în interesul public ceea ce îmi spun ei. Toate acestea s-au transformat în adevărate provocări în pandemie și a trebuit să găsesc soluții pentru a informa în continuare corect și complet publicul.” - Gabriel Kolbay

Pe toată durata evenimentului, elevii vor putea adresa întrebări invitaților, accentul fiind pus pe dezbaterea acestor subiecte și oferirea de răspunsuri la problemele reale cu care se confruntă tinerii astăzi.

Video prezentare: https://www.youtube.com/watch?v=wH8HUKDG7Vg

*****

Evenimentul “Jurnalismul în vremea pandemiei de Covid-19: Între provocări și oportunități de reinventare” este susținut de Ambasada Israelului și Școala Națională de Studii Politice și Administrative, în calitate de parteneri.


Despre autor:


Ultima actualizare: 11 Ianuarie 2021 - 05 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.