Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale nu a întreprins paşi concreţi pentru ca unul din vaccinurile anti-COVID-19, validate la nivel internaţional, să ajungă în spitalele din ţară. Potrivit preşedintei, „noi am fi putut avea deja vaccin în ţară dacă ministerul era pregătit”

„Este nevoie de cadrul normativ care trebuie pregătit, de stabilit care sunt categoriile de persoane care trebuie vaccinate şi aici vorbim de personalul medical din prima linie şi e vorba de vreo 20 de mii de oameni, este vorba, în al doilea rând, despre oamenii în etate care sunt în instituţii rezidente pentru că acolo riscurile sunt mari. Eu cred că la prima etapă vaccinul trebuie oferit profesorilor pentru ca să fie asigurat procesul educaţional in toate şcolile şi în toate localităţile, mai ales acolo unde copiii nu au acces la studii online”, a declarat Maia Sadu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Potrivit Maiei Sandu, preşedinţia a înaintat câteva demersuri pentru a afla la ce etapă se află Ministerul cu privire la achiziţia unui vaccin sau cel puţin pregătirea terenului pentru acesta.

„Noi ne-am documentat, am încercat să aflăm unde este Ministerul cu pregătirea pentru vaccin. Ministerul este nicăieri. Din discuţiile pe care le-am avut, a fost creată o comisie care s-a întrunit într-o singură şedinţă şi nimic din ce trebuie să se întreprindă nu a fost întreprins. Contez foarte mult pe oamenii care sunt în aceste instituţii, în Agenţie, la Minister că se vor apuca de lucru şi vor pregăti foarte repede. Eu cred că acest lucru trebuie să se întâmple în zile, nu în luni”, a adăugat aceasta.

De asemenea, şefa statului afirmă că pe lângă cele 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID pe care Moldova ar urma să le primească drept donaţie din partea României, ţara ar putea primi şi alte doze din partea partenerilor externi.

Citeste si:
Averea celor mai bogaţi oameni din lume poate acoperi plata tuturor...
Averea totală a celor mai...

„Cu cât mai repede demonstrăm că suntem gata, cu atât mai repede vine vaccinul şi noi avem nevoie de acest vaccin. Aceste 200 de mii de doze sunt o donaţie generoasă. Vom avea şi alte donaţii din parte partenerilor doar în cazul în care vom putea demonstra că putem folosi vaccinul care a fost donat. Este foarte important să punem la punct şi să punem în aplicare un mecanism de folosire a acestui vaccin cât mai repede”, a precizat Maia Sandu.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.