Asociaţia „Femeile se Implică” a prezentat pe pagina oficială de Facebook un „caz inacceptabil de agresiune fizică şi discriminare împotriva unei fete de 18 ani de etnie romă.”

Incidentul s-a petrecut pe data de 1 decembrie, într-un hipermarket din oraşul Braşov. Victima este o tânără, elevă la un Liceu vocaţional din Braşov, care a fost acuzată de furt şi agresată fizic de către personalul de securitate al hipermarketulu.

„În ziua de 1 decembrie tânăra a făcut câteva cumpărături în hipermarketul Carrefour din noul mall AFI unde a plătit produsele cu cardul personal, dar a neglijat să păstreze chitanţa. Din acest loc s-a deplasat la Carrefour-ul de pe Calea Bucureşti 107 în căutarea unor produse pe care nu le găsise în hipermarketul precedent. Fata a intrat în acest magazin purtând un mic rucsac în spate cu cumpărăturile plătite de la celălalt hipermarket, a petrecut ceva timp uitându-se la diverse produse, dar în final a decis să nu mai cumpere nimic”, relatează cei de la Asociaţia „Femeile se implică”.

După ce tânăra a trecut de casele de marcat, doi agenţi de pază i-au spus să îi însoţească pentru a discuta cu ea. Ulterior, fata a fost izolată într-o cameră, iar cei doi au acuzat-o de furt, spunând că produsele pe care le avea asupra ei au fost sustrase din magazin.

„Negând aceste acuzaţii fata fost bruscată violent, lovită cu pumnii şi picioarele, lovită peste faţă şi strânsă de gât chiar de către seful securităţii de la Carrefour care între timp fusese chemat sa participe la anchetă”, povestesc incidentul cei din Asociaţie.

Citeste si:
O femeie a încălcat măsura carantinei și a fost găsită în zona unei...
O femeie din Vaslui a...

Fata a sunat la 112, dar de acolo i s-a spus că nu se ştie în cât timp pot ajunge poliţiştii. Şi agenţii de pază au sunat la 112, iar în cazul lor oamenii legii au venit imediat.

„Agresată, speriată şi în stare de şoc, tânăra a sunat o prietenă care se află în programul ONG-ului nostru de susţinere şi suport a tinerelor ce părăsesc sistemul de adopţie şi îşi construiesc propriul lor drum în viaţă. Una din membrele noastre s-a deplasat imediat la hipermarketul Carrefour cerând să o vadă şi să-i se explice de ce a fost reţinută, solicitare care nu a fost onorată de către agenţii de poliţie”, spun cei de la Asociaţia „Femeile se implică”.

Poliţia a deschis un dosar penal privind acuzaţiile de furt împotriva, fără să ia în considerare agresiunea fizică vizibilă care s-a comis asupra tinerei.

„Agresiunea suferită şi acuzaţia de furt au lasat traume atât fizice cât şi emoţionale, ce s-au resimţit în următoarele zile prin probleme cu somnul, dar şi cu îndoieli legate de propria siguranţă în afara domiciliului. La această stare s-a adaugat şi un apel telefonic de ameninţare care a amplificat teama de a părasi casa”, se mai arată în postarea Asociaţiei.

Citeste si:
Numărul turiștilor din Braşov a fost redus la jumătate faţă de cel...
Numărul turiștilor din Poiana...

Asociaţia a cerut explicaţii de la Daniel Căciulă, directorul hipermarketului

„Spre dezamăgirea noastră, domnul Căciulă nu a acordat nici o consideraţie solicitării noastre, nu a trimis niciun email şi nici nu ne-a contactat telefonic. La intervenţia avocatei noastre care va reprezenta în instanţă drepturile tinerei, domnul Căciulă a recunoscut că a vizualizat agresiunea împotriva tinerei pe camera video. Domnul director nu a putut da nicio explicaţie când avocata i-a prezentat extrasul de cont de pe cardul tinerei cu cumpărăturile făcute în Carrefour-ul din mall-ul AFI, care confirmă că produsele confiscate şi considerate „sustrase”, au fost plătite şi aduse din Carrefour-ul unde fusese precedent.

Domnul director nu a putut să ofere nici o explicaţie acuzaţiei de furt şi nici agresiunii fizice comise pe teritoriul hipermarketului pe care-l conduce, susţinând doar că l-au dat afară pe angajatul firmei de securitate care a agresat-o pe tânără.

Ne întrebam cum putem oferi şansa de integrare socială cu drepturi egale pentru toţi cetăţenii acestei ţări indiferent de etnie, statut social sau gen, când o fata de etnie romă nu poate intra într-un hipermarket de prestigiu precum Carrefour, fără să nu i se pună automat eticheta de hoaţă”, mai spun cei din Asociaţia „Femeile se implică”.

Citeste si:
Alte 140.000 doze de vaccin ajung marţi în şapte oraşe din ţară
Vaccinarea în România: Alte...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.