Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs cu ocazia Zilei Naționale în România în care a felicitat toți românii și le-a amintit despre importanța istorică a acestei zile.

„Dragi români, în această Piață care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puțini decât de obicei. Cadența militarilor, bucuria copiilor ridicați în brațe, sunt imagini de care ne este dor și pe care vrem să le revedem cât mai curând. În acest cadru în care ne aflăm acum, vegheați la fel ca în anii precedenți de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrificiului și al speranței națiunii, urez «La mulți ani!» românilor, oriunde s-ar afla ei, sănătate și optimism”, a transmis Iohannis.

„Niciodată, în ultimele decenii, nu am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă. Criza sanitară și pandemia ne obligă să marcăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite. În fiecare zi, bărbați și femei, plini de curaj și dârzenie, luptă cu pandemia și prin salvarea altor români, duc, de fapt, mai departe idealurile de unitate și unire în spirit și acțiune, care s-au împlinit în acel neasemuit 1918.

De la începutul crizei, suntem fizic distanțați unii de alții, ne vedem mai rar și resimțim absența interacțiunii cu cei dragi, iar granițile par din nou a ne despărți. Și totuși nimic nu ne poate ține departe în spirit pentru a putea rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani. Nimic nu ne împiedică să ne aducem aminte astăzi de toți cei care au contribuit la desăvârșirea statului român modern.

Istoria României a fost marcată de numeroase crize și etape dificile care au amenințat de multe ori chiar viața oamenilor, libertatea poporului, identitatea comunităților și existența statului. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foameta, au trăit perioade de gravă tensiune socială și au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice. Ei au surmontat toate aceste grele încercări în pofida provocărilor aproape de neimaginat.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Revoluția de la 1848, Unirea Principatelor Române, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918, Revoluția din 1989, integrarea în NATO și aderarea la UE sunt bornele României democratice de astăzi. Niciuna dintre aceste realizări nu s-a produs de la sine, iar generațiile care le-au înfăptuit au crezut mereu, cu deplină convingere, că România visată este un proiect realizabil prin muncă. solidaritate și sacrificu. În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia, s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine și-ar fi imaginat că acest moment de glorie avea să vină tocmai după un război cumplit, după ce țara fusese aproape ștearsă de pe hartă. Și totuși, s-a întâmlat.

Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte și sunt urmărite cu stăruință. El atestă că eroii au căzut la datorie pentru ca toți cetățenii acestei țări să cunoască o actuală contemporană cale a victoriei.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Suntem datori să păstrăm ca bunuri de mare preț libertatea, unitatea și independența câștigate cu prețul vieții de atâtea generații de înaintași și să ne cinstim, așa cum se cuvine, eroii care au redat națiunii române mândria și onoarea.

Dragi români, eroii au urmași în prezenți. Despre ei vreau să vorbesc și vreau să le dedic această zi. În acest an, foarte mulți români curajoși au fost în prima linie, luptându-se cu virusul și boala pentru viața și sănătatea semenilor. Efortul tuturor a fost și este unul uriaș. Însă, durerea provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată cu nimic. Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui an și pentru victimele acestui virus ucigaș și familiile lor.

În numele tututor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru și pentru că vă părăsiți zilnic căminele pentru a merge în spitale și pentru a salva vieți. Cunoaștem efortul din martie încoace depus de personalul medical și ne vom aminti de tributul greu plătit de medici. Îi vom cinsti mereu pe cei cărora noi toți ne datorăm viața celor apropiați. Totodată, felicit societatea civilă”, a declarat președintele în cadrul Zilei României potrivit antena3.ro.

Citeste si:
Ciolacu, mesaj de Ziua Națională: „Speranța acestei națiuni stă în...
Ciolacu, mesaj de Ziua...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Decembrie 2020 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.