Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri nerambursabile pentru întreprinderi a căror activitate comercială a fost întreruptă parţial sau total în perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, în contextul crizei COVID-19.

„Prezentul act normativ are în vedere crearea unor forme de sprijin sau instrumente din fonduri nerambursabile pentru plata unui procent din chiriile datorate pentru întreprinderile din centrele comerciale mari care au avut activitatea întreruptă total pentru o perioadă de cel puţin două luni conform Ordonanţelor militare din cauza pandemiei SARS-CoV-2. Sprijinul din fonduri externe nerambursabile va fi acordat de Ministerul Economiei, Energiei şi a Mediului de Afaceri", se explică în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Conform documentului, bugetul alocat pentru acordarea ajutorului de stat în cadrul schemei sunt în valoare totală de 160.000.000 lei, iar numărul estimat de beneficiari este de cel mult 3.000.

Executivul va discuta, totodată, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru susţinerea activităţii unor aeroporturi regionale, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

Prin proiectul de act normativ se reglementează cadrul general pentru acordarea unui sprijin financiar în sumă totală de 22.284.000 lei pentru susţinerea activităţii aeroporturilor regionale cu un trafic situat între 200.000 - 3.000.000 pasageri/an, aflate în subordinea judeţelor Cluj, Iaşi, Sibiu, Dolj, Bacău, pentru compensarea pierderilor înregistrate în perioada martie - iunie, ca urmare a pandemiei COVID-19 şi cauzate direct de aceasta.

Măsuri în domeniul pensiilor publice

Prin proiectul de OUG, potrivit notei de fundamentare, se propun reglementări de natură a îmbunătăţi sistemul de protecţie socială, astfel încât „persoanele care nu îndeplinesc condiţia stagiului de cotizare pentru a accede la pensia pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţial, să contribuie la sistem prin plata contribuţiilor de asigurări sociale, pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială".

Citeste si:
Cine va conduce Autoritatea Electorală Permanentă. Alegeri...
Cine va conduce Autoritatea...

Pe agenda şedinţei Executivului se află şi un proiect de hotărâre privind alocarea temporară a unor sume din venituri din privatizare ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management pentru Programul Interreg V-A România-Bulgaria.

„Prin promovarea prezentului proiect de act normativ se urmăreşte asigurarea operativă a fondurilor necesare Autorităţii de management pentru Programul Interreg V-A România-Bulgaria în vederea efectuării plăţilor către beneficiari în valoare de 16.000.000 euro", se precizează în nota de fundamentare.

Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea acordului interguvernamental România - Republica Populară Chineză privind prevenirea furtului, săpăturilor clandestine, importului şi exportului ilicit al bunurilor culturale, semnat la Bucureşti, la data de 17 ianuarie 2020.

Citeste si:
Guvernul a amânat plafonarea adaosului comercial. Ședința pentru...
Guvernul a amânat plafonarea...

În cadrul reuniunii de joi a Cabinetului Orban urmează să fie prezentat pentru adoptare şi un memorandum privind donarea unui pachet de echipamente medicale şi dezinfectanţi aparţinând domeniului privat al statului, aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, către Ministerul Apărării al Ucrainei, în contextul prevenirii şi combaterii infectării cu virusul SARS-CoV-2, informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Septembrie 2020 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.