Procurorii DIICOT au reținut patru persoane acuzate de constituirea unui grup infracțional organizat, între care și un fost lucrător MAI.

Conform informațiilor obținute de procurori,șase inculpați au acționat începând cu decembrie 2019, în județul Cluj. Aceștia au fost coordonați de către un fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Grupul a desfășurat activități de identificare și supraveghere a mai multor oameni de afaceri, prin intermediul mai multor mijloace tehnice neautorizate, iar ulterior le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani.

Fostul lucrător în minister s-a folosit de relațiile pe care le avea în structurile MAI pentru a efectua diverse verificări în bazele de date, cu privire la victimele pe care și le alegeau.

”Liderul grupării era cel care identifica potențiali oameni de afaceri șantajabili, iar ulterior coordona membrii grupării să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având și funcția de microfon prin care se poate realiza ascultarea și înregistrarea discuțiilor purtate de către victime, să pătrundă fără drept în spații private și să montaeze dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, să realizeze activități de acces ilegal la sisteme informatice precum și, cu ajutorul relațiilor pe care le aveau în cadrul structurilor MAI, să efectueze verificări în bazele de date ale acestora”, mai notează procurorii.

Citeste si:
Șefa DIICOT, Georgiana Hosu, a demisionat
Șefa DIICOT, Georgiana Hosu,...
Citeste si:
8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat
8 remedii pentru ameliorarea...

Aceștia au mers atât de departe încât chiar au închiriat apartamente aflate în apropierea locuințelor persoanelor vizate, astfel încât să poată observa programul acestora, dar și să asculte conversații purtate în interiorul locuințelor, cu ajutorul unor mijloace tehnice performante.

”Într-unul din cazuri, membrii grupării au procedat la abordarea directă a persoanei vătămate, amenințarea acesteia cu o armă de foc și, sub pretextul că ar fi polițiști pe linia antidrog, i-au solicitat acesteia ca în schimbul mușamalizării unui dosar fictiv ce ar fi fost deschis împotriva ei să le achite suma de 200.000 Euro”, mai arată procurorii DIICOT.

În data de 14 august 2020, inculpații au fost prinși în flagrant în timp ce intraseră fraudulos în sediul unei firme, pentru a sustrage o sumă mare de bani, despre care considerau că s-ar fi aflat în incintă.

”Asupra lor a fost descoperit un dispozitiv tip microfon și ustensile destinate instalării și disimulării acestuia, iar în sediul firmei au mai fost identificate un dispozitiv de ascultare ilegală asemănător montat în biroul unde administratorii firmei își desfășurau activitatea, precum și 2 balize GPS montate pe autovehiculele utilizate de către aceștia.

Citeste si:
Zeci de persoane din Craiova au cumpărat același apartament de la...
Țeapă de peste 1 milion de...

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 6 percheziții domiciliare în urma cărora au fost înscrisuri, medii de stocare și suporți optici conținând date cu caracter clasificat, sumele de 26.805 euro, 36.165 USD, 26 de telefoane mobile, 19 stick-uri de memorie, 3 tablete, 4 dispozitive tip microfon de interceptare a discuțiilor în mediul ambiental, 1 baliză GPS, 2 camere video disimulate în borsete, 1 pistol de 9 mm deținut legal, 83 de cartușe și un autoturism de teren.”Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.