Social17 Iunie 202010:01de George Stanciu

Lectura de 2 minute

Un primar al unei comune din Dâmbovița a refuzat să mai investească în sărbătoarea așezării și a redirecționat banii către cumpărarea de tablete pentru elevi.

Emanuel Spătaru este primar în comuna Răzvad, iar pe fondul dificultăților întâmpinate de elevi în ceea ce privește accesul la educație, din cauza pandemiei, acesta a decis să îi ajute.

Astfel, 316 elevi care studiază în clasele 0 - 8 au primit câte o tabletă, banii pentru achiziție fiind obținuți prin anularea evenimentului Ziua Comunei. Fiecare dintre tablete a venit la pachet și cu o cartelă SIM, pentru a oferi acces la internet, dar și cu o husă.

Conform informațiilor, tabletele au fost predate prin semnarea unui proces verbal. În acesta se specifică faptul că dispozitivele sunt oferite în scopuri educaționale, iar elevii le vor putea păstra cât timp urmează cursuri la unitățile școlare din comuna Răzvad, notează tvpartener.ro.

Primarul spune că prin achiziție a încercat să evite două probleme majore, dincolo de asigurarea unei tablete pentru cei care nu aveau deja un astfel de gadget acasă. Edilul spune că ”poate erau copii care aveau în familie o tabletă, dar erau mai mulți copii în acea familie și nu o puteau accesa în același timp”, dar și că a încercat ”să elimine orice incompatibilitate între dispozitive.”

Citeste si:
Amenzi usturătoare pentru părinții care nu își trimit copiii la școală
Amenzi usturătoare pentru...

Presa locală subliniază că în ultimii patru ani, de când Emanuel Spătaru este primar în comuna Răzvad, elevii și preșcolarii au primit nu doar manuale la început de an școlar, ci și câte un set de rechizite. Și cadrele didactice au primit materialele didactice necesare desfășurării activității școlare.

Autoritățile locale vor ca până la toamnă să cumpere și laptopuri pentru profesorii din comună.

250.000 de tablete oferite elevilor de către Guvern

În paralel, acum ceva mai bine de o lună, Gurvernul anunța că 250.000 de elevi români provenind din medii defavorizate vor primi gratuit tablete cu acces la internet, pentru a putea lua parte la școala online.

”Este vorba despre aproximativ 250.000 de copii, la o primă evaluare. Vor mai fi făcute evaluări pe parcurs, iar numărul ar putea crește. Astfel, toți cei care în prezent nu pot participa la sistemul de învățământ online, la lecții online, vor beneficia de această facilitate în cursul anului”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului.

Citeste si:
Anisie, despre deschiderea școlilor din toamnă: Nu e cazul de...
Anisie, despre deschiderea...

Pe de altă parte, un studiu IRES punctează că în România, sunt 2.824.594 de elevi, iar o bună parte dintre aceștia nu au mijloacele necesare pentru a lua parte la cursurile online.

În prezent, 32% dintre copiii înscriși în învățământul preuniversitar din România nu au acces la un dispozitiv dedicat pentru școala online. Asta se traduce într-un număr de 903.870 de elevi privați de educație. Estimarea este de 3,6 ori mai mare decât cea făcută anterior de Ministrul Educației.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.