Social 15 Iunie 2020 10:50

Pe rețelele sociale circulă o filmare din București în care un troleibuz al liniei 69 a avut nevoie de forța călătorilor pentru a fi împins până la următoarea stație.

Deși autobuzele Otokar au fost cumpărate anul trecut de către Primăria Capitalei, două dintre acestea ar fi fost tractate la autobază din cauza unor defecțiuni tehnice.

Potrivit surselor din rândul Societății de Transport București, troleibuzul a avut nevoie să fie împins deoarece rețeaua nu avea tensiune, dar acesta nu era stricat. Compania dă vina pe fostele administrații, în condițiile în care primarul Gabriela Firea a avut 4 ani la dispoziție să facă investițiile necesare.

„Evenimentul s-a petrecut astăzi, în zona Drumul Taberei, unde, din cauza instabilității atmosferice accentuate, a avut loc o cădere de tensiune. Întrucat acest troleibuz nu are autonomie de mers fără alimentare directă de la rețea, câteva persoane au ajutat benevol șoferul să ajungă cu troleibuzul în zona cu tensiune în rețea. Facem precizarea că astfel de situații sunt generate de faptul că vechile administrații au privat de investiții acest domeniu, consecința fiind învechirea parcului STB. Tocmai pentru a compensa lipsa de implicare din anii anteriori, în actualul mandat a fost pusă în practică o politică de înnoire și modernizare a parcului STB”, se arată într-un comunicat transmis de STB.

În urma apariției pe Facebook a unor imagini care arată starea jalnică a transportului în comun din București, reprezentanții STB susțin că incidentul s-a petrecut acum mai mult timp.

„Fotografia utilizată de politicianul dornic de afirmare este una mai veche (...). Vehiculul a avut o defecțiune apărută în traseu, și anume fisurarea unei conducte de la sistemul de răcire al motorului. Conform procedurilor, vehiculul care are o astfel de defecțiune trebuie dus în autobază pentru că reparația nu se poate face operativ în traseu, dar și din motive legate de protecția mediului. STB SA menționează că remedierea vehicului respectiv s-a făcut în mai puțin de o oră, iar vehiculul a ieșit ulterior în traseu”, arată sursa citată.

STB SA vine cu argumente în ceea ce privește situația autovehiculelor pentru transporul în comun și susține că și autobuzele Mercedes Citaro, achiziționate de Primăria Capitalei în anul 2007, au avut defecte chiar de la început.

Citeste si:
Cătălin Bordea, părăsit de tată în copilărie. Ce a povestit la...
Cătălin Bordea, părăsit de...

„Pentru comparație, la autobuzele Mercedes Citaro, achiziționate în anul 2007 de Primăria Capitalei, incidența și gravitatea defectelor au fost mult mai mari. În primele luni, 428 de autobuze Mercedes au prezentat defecțiuni, din care menționăm: în 102 cazuri - pierderi ale uleiului din cutia de viteze, în 115 cazuri - suportul compresorului s-a rupt, în 45 de cazuri s-au înregistrat pierderi de ulei la motor, în 32 de cazuri - probleme de pornire a motorului, în 30 de cazuri - probleme de reglaj ale volanului defect, la 29 de autobuze parbrizele erau fisurate, iar la 17 - instalația de avertizare la incendiu era defectă”, se mai arată în comnicat.

Un troleibuz a ars ca o torță în București. Reacția Gabrielei Firea

Un troleibuz a luat foc, săptămâna trecută, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, din Capitală.

Citeste si:
Tramvaiul Colindelor va circula în Capitală. Cum va circula...
Tramvaiul Colindelor circulă...

Pompierii au intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă, cu ambulanța SMURD și o descarcerare pentru a stinge troleibuzul care ardea ca o torță.

Nu sunt raportate victime. În troleibuz era doar o femeie care a ieșit fără să fie rănită.

Nu sunt cunoscute deocamdată cauzele incendiului, dar se crede că de vină ar fi un scurtcircuit.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a reacționat cu privire la incident, susținând că licitațiile pentru vehicule noi sunt îngreunate intenționat.

„Sper că toți cei care blochează intenționat licitațiile pentru achiziția de mijloace de transport în comun să vadă această imagine cu un troleibuz în flăcări, în centrul orașului! Doi ani am fost șicanați cu licitația pentru achiziția a 100 de troleibuze. Cu mare greutate am reușit să semnăm contractul anul acesta. Așa s-ar fi întâmplat și cu autobuzele vechi, pe care le-am scos de pe traseu când au ajuns la București cele 400 autobuze noi Euro 6, achiziționate tot după o licitație îngreunată doi ani de zile. Dar în continuare suntem blocați cu licitația pentru achiziția celor 100 de tramvaie. Se va dovedi că motivele sunt inventate”, afirmă Gabriela Firea.

Citeste si:
Primăria Capitalei face benzi unice pentru transportul public
Primăria Capitalei face benzi...

„Azi în troleibuz nu era niciun pasager. Dar ce vor cei care blochează achizițiile de noi mijloace de transport în comun? Să se întâmple o tragedie? Ce urmăresc? Pun mai presus interesele lor, în loc de viață oamenilor? Este strigător la cer ce se întâmplă!!!”, a mai scris primarul general.


Despre autor:


Ultima actualizare: 15 Iunie 2020 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.