Social 23 Mai 2020 17:15

Scandalurile legate de măsurarea temperaturii la intrarea în spații publice închise continuă, iar cel mai nou astfel de episod vine de la Vaslui.

La Vaslui, un bărbat a primit un avertisment din partea poliției, pentru că nu a vrut să completeze chestionarul pentru accesul în clădirea Registrului Comerțului și pentru că a refuzat să îi fie luată temperatura.

Acesta a cerut să intre în instituție fără să treacă prin triajul epidemiologic: ”Nu vã apropiati la mai puțin de 2 metri de mine. Nu accept așa ceva. Nu dumneavoastrã decideâi, nu e proprietatea dumneavoastră. Trebuie sã angajați personal medical... Aparatul nu este omologat, nu aveți niciun drept și verdicte de genul, dacã intru sau nu, nu dumneavoastră dați, ci judecãtorul, care este suveran. Aici vorbim de o lege pe care trebuie sã o respectãm, dar dumneavoastră trebuie sã o respectați mai întâi de toate. De ce nu-mi dați voie? De ce îmi îngrãdiți drepturile? Așa ceva nu se poate. Deci, pe cuvântul meu. Am pãțit-o si la CEC, am plecat toți 50 pânã la urmã, aparatul ãsta nu e omologat, trebuie sã fii cadru medical. Eu de asta mã opun, din principii, nu din alt motiv”, sunt o parte dintre explicațiile pe care le dă bărbatul în videoclipul de mai jos, conform vremeanoua.ro.

Bărbatul a explicat că nu a completat chestionarul deoarece ”solicita informații prețioase cu privire la sănătatea” sa. De asemenea, acesta spune că aparatul de măsurare nu este omologat de către Metrologia Română, iar triajul epidemiologic trebuie realizat de o persoană specializată.

Zeci de plângeri împotriva măsurării temperaturii, la Avocatul Poporului

Renate Weber, Avocatul Poprului, a declarat pentru Digi24 că ”zeci de cetățeni, oameni politici și nu numai” au făcut sesizări cu privire la măsurarea temperaturii la intrarea în spații publice închise.

Weber afirmă că plângerile sunt analizate de către instituție, iar ulterior se va decide dacă va fi sesizată Curtea Constituțională. Oamenii se plâng că le sunt încălcate drepturile prin această măsură, sau că este intruzivă.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Nelu Tătaru și Raed Arafat, de acord cu măsurarea temperaturii

În timpul unei vizite la Iași, de vineri, Tătaru spune că măsurarea temperaturii înainte de intrarea într-un magazin este o formă de protecție pentru clienți, chiar și pentru cei care au temperatura ridicată, de peste 37,3 grade Celsius. ”În orice spaţiu închis trebuie să avem un control, că vrem sau nu vrem. Este bine pentru noi. Este un moment în care noi trebuie să gestionăm un minim triaj epidemiologic. Este un minim triaj.”

De asemenea, Raed Arafat explică măsurarea temperaturii și arată faptul că procedeul nu implică și colectarea de date de vreun fel: „Termoscanarea e făcută de la distanță, printr-un scanner care îți vede temperatura, nu scrie numele tău, nu ia datele tale, nu-ți ia CNP-ul de pe frunte, nu ia nimic, nici măcar nu știe cum te numești. Dacă temperatura e peste un anumit nivel, îți recomandă să mergi la medic.

Citeste si:
Secția de Pneumologie de la Spitalul Vaslui, închisă în plin val de...
Secția de Pneumologie de la...

Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Mai 2020 - 05 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.