Social15 Mai 202012:46de George Stanciu

Lectura de 2 minute

Amenzile date pe timpul stării de urgență au fost declarate neconstituționale, astfel că începând de astăzi, poți să contești în instanță o astfel de sancțiune.

Miercuri, 13 mai 2020, decizia Curții Constituționale 150/2020, prin care CCR a decis că amenzile date de autorități pentru nerespectarea ordonanțelor militare sunt neconstituționale, a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, cei care au primit astfel de amenzi se pot adresa instanței.

În mod normal, persoanele amendate pot formula plângeri cu privire la amenzile primite în termen de 15 zile după aplicarea sancțiunii. Cu toate acestea, pe perioada stării de urgență, acest termen a fost suspendat, astfel că abia începând de astăzi se ia în calcul numărătoarea zilelor.

Până când poți contesta amenzile din starea de urgență

Urmează o perioadă de 15 zile în care te poți adresa instantețor pentru a contesta amenzile. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de următoarele aspecte: 30 și 31 mai sunt zile de weekend, iar 1 iunie este zi de sărbătoare legală.

Astfel, data limită la care te poți adresa instanței este 2 iunie 2020.

Citeste si:
Ciolacu: Vom avea curând proiectul legislativ pentru prelungirea...
Ciolacu, despre prelungirea...

Conform deciziei date de CCR, instanța va anula procesul verbal prin care ai fost sancționat. De asemenea, dacă deja ai plătit amenda, vei primi banii înapoi de la stat, doar că și în acest caz trebuie să te adresezi instanței. Va trebui să te adresezi judecătoriei din zona în care ai primit amenda respectivă.

Important: contestarea este singura metodă prin care poți scăpa de amendă. Neconstituționalitatea acestora nu le face să fie anulate din oficiu, astfel că e nevoie de această acțiune din partea ta.

Alături de plângere, va trebui să depui și dovada achitării taxei judiciare de timbru. Din fericire, acesta este un cost de doar 20 de lei. De asmenea, va trebui să prezinți și o copie a cărții de identitate și una a procesului verbal prin care ți-a fost dată amenda.

Citeste si:
Virgil Popescu a găsit scuza pentru poza controversată din Guvern
Virgil Popescu a găsit scuza...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.