Obiceiurile sanatoase, cum ar fi consumul de alcool cu moderatie, mentinerea unei greutati corporale normale si exercitiile fizice practicate cel putin 30 de minute pe zi, pot extinde viata unei persoane cu circa un deceniu, conform unui studiu realizat de o echipa internationala de oameni de stiinta, citat de Press Association.

Specialistii au descoperit ca persoanele care adopta un stil de viata sanatos se pot astepta sa se bucure de mai multi ani cu o stare buna de sanatate in comparatie cu cele care fumeaza, consuma prea mult alcool sau sunt supraponderale.

Studiul, publicat in British Medical Journal (BMJ), a fost efectuat pe baza unor date prelevate de la peste 110.000 de persoane si s-a concentrat pe riscul de boli cardiovasculare, cancer si diabet de tip 2, scrie Agerpres.

Echipa de cercetatori, printre care specialisti de la Harvard School of Public Health din Boston, Statele Unite si Universitatea din Amsterdam, Olanda, a analizat efectul a cinci obiceiuri sanatoase - absenta fumatului, un indice de masa corporala (IMC) sanatos - de la 18 la 25 - activitatea fizica moderata pana la viguroasa timp de cel putin 30 de minute pe zi (inclusiv mers rapid), alimentatia sanatoasa si aportul moderat de alcool (5 grame pana la 15 grame de alcool pur pe zi pentru femei - o unitate de alcool are 8 grame de alcool pur, deci 15 grame inseamna aproximativ un pahar de 175 ml de vin - si 5 grame pana la 30 grame de alcool pentru barbati - 30 grame reprezinta aproximativ 700 ml de bere).

Echipa a calculat apoi cati ani fara diabet, boli cardiovasculare si cancer ar putea oferi in plus dupa varsta de 50 de ani un stil de viata sanatos.

Rezultatele au demonstrat ca femeile cu un stil de viata sanatos au prezentat la 50 de ani o speranta de viata de inca 34,4 ani - 84 de ani in total, fara diabet, cancer sau afectiuni cardiovasculare. Femeile care nu au adoptat, insa, niciunul dintre factorii de stil de viata sanatos enumerati au prezentat la 50 de ani o speranta de viata de inca doar 23,7 ani.

In cazul barbatilor de 50 de ani, cei care adopta patru sau cinci dintre factorii de viata sanatoasa s-ar putea astepta la inca 31,1 ani fara afectiuni majore, comparativ cu doar 23,5 ani pentru barbatii care nu au adoptat obiceiuri sanatoase.

Barbatii care fumau peste 15 tigari pe zi si femeile si barbatii obezi (IMC peste 30) au cele mai mici sanse de a duce o viata fara boli.

Citeste si:
CNAS: Pacienții cu boli cronice nu au nevoie de pachetul de...
CNAS: Pacienții cu boli...

''Politicile publice pentru imbunatatirea alimentatiei si a mediului fizic, favorabile adoptarii unei diete si a unui stil de viata sanatos, precum si politicile si reglementarile relevante (de exemplu, interdictia fumatului in locurile publice sau interzicerea grasimilor trans) sunt esentiale pentru imbunatatirea sperantei de viata, in special a sperantei de viata fara boli cronice importante'', au subliniat cercetatorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.