Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), dr. Gheorghe Borcean, considera ca a continua o dezbatere publica privindu-l pe medicul Mircea Beuran si accidentul care a avut loc la Spitalul Floreasca, inainte de finalizarea unei anchete in acest caz, "va pune presiune greu de suportat pe echipa medicala" si, totodata, ii roaga "pe prietenii sai, pe fostii sai pacienti sa ia atitudine in apararea lui" si ii sfatuieste "pe mai putin prietenii sai si pe neprietenii sai sa nu se bucure".

"A continua astazi o dezbatere publica, inainte de finalizarea unei anchete, va pune presiune greu de suportat pe echipa medicala, care trateaza un caz de maxima greutate umana, o patologie, complicatiile firesti legate de aceasta, dar, mai ales legate de accidentul combustional survenit fara voia lor, dar pe care sunt obligati sa il trateze", afirma dr. Gheorghe Borcean, intr-o declaratie de presa transmisa duminica Agerpres.

Potrivit presedintelui CMR, in ultimele zile asistam "la un asalt mediatic indecent, neprofesionist si neinformat la adresa unuia dintre colegii nostri cu un renume profesional, care nu merita cu nimic a fi stirbit prin dezvoltari ideatice fara legaturi cu relatiile de cauzalitate, care au dus la acele intamplari, da, adevarate".

Borcean: Mircea Beuran este un chirurg de elita

Acesta subliniaza ca doctorul si profesorul Mircea Beuran, provine dintr-o scoala de un prestigiu inegalabil in chirurgia de urgenta din Romania. "Noi medicii, chirurgii, poate fostii pacienti, dar in niciun caz politicienii nostri, stim cine au fost acesti mari doctori, stim ce inseamna, pentru chirurgia de urgenta, scoala medicala de la Floreasca. Turai, Papahagi, Soare, Bucur, Vintila, Bors, Constantinescu, Dobosiu, Dop, Blidaru, Tiron, Popovici-Zeno, Suteu si multi altii au facut parte din aceeasi scoala, al carei continuator este astazi, Mircea Beuran. Inainte de a fi membru PSD sau universitar, Mircea Beuran este un chirurg de elita. Dovada acestei afirmatii este ca, intre pacientii lui se numara personalitati de prima mana ale vietii politice romanesti, ale lumii mondene, ale mediului social, economic, sportiv si ale mass media", arata dr. Borcean in declaratia sa.

Presedintele CMR precizeaza ca ar dori ca opinia publica sa cunoasca cateva date elementare despre acest caz, fara a incalca principiul confidentialitatii.

"Pacienta cu patologie maligna, tratata si recidivata, refuzata in alte servicii, operata cu aproximativ 10-12 zile inainte de incidentul care face subiectul acestui scandal, dezvolta o complicatie catastrofica, post-operatorie precoce hemoragica. Lucrurile se petrec in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna si in afara programului, asa cum survin urgentele. Titularul pacientei era dr. Mircea Beuran. Fata de urgenta hemoragica, amenintatoare de viata, echipa aflata la acel moment langa pacienta, isi anunta seful care indica reinterventia chirugicala imediata, cu scopul salvarii vietii pacientei. Doar cei care nu au participat la astfel de evenimente nu stiu ce inseamna o hemoragie exteriorizata pe tubul de dren de peste 1000 de ml, asociata cu hemoragie digestiva superioara exteriorizata prin hematemeza si melena a pacientei operate cu putina vreme inainte pentru o neoplazie depasita chirurgical. In aceasta situatie de catastrofa, echipa chirugicala, in absenta lui Mircea Beuran, demareaza procedurile, transfera pacienta la sala de operatie, instaleaza dispozitivul operator, aseptizeaza campul cu solutie alcoolica si incepe interventia chirugicala, cunoscand ca profesorul urma sa soseasca de acasa, din clipa in clipa, asa cum a promis. Modul, circumstantele, imprejurarile, cauzele pentru care s-a produs incidentul tehnic al combustiei vor fi cercetate amanuntit. Imprejurarea in care s-a produs evenimentul, adica, fiind vorba de precipitarea in fata unei urgente vitale, nu poate constitui decat o circumstanta atenunata in eventualitatea in care cineva s-ar gasi vinovat de fapta", relateaza dr. Gheorghe Borcean.

Citeste si:
Dezbatere intensă pe Internet după reacția polițistului Marian...
Dezbatere intensă pe Internet...

Potrivit acestuia, doctorul Beuran a ajuns in sala de operatie dupa producerea accidentului si si-a asumat intreaga responsabilitate pentru situatia creata.

Borcean: Beuran a ajuns in sala de operatie dupa ce evenimentul prejudiciabil a avut loc

"Mircea Beuran a ajuns in sala de operatie dupa ce evenimentul prejudiciabil a avut loc. Acolo gaseste o echipa traumatizata psihic de acest eveniment si face exact ce trebuia sa faca un sef in adevaratul sens al cuvantului, adica preia raspunderea asupra tuturor intamplarilor legate de acel moment in care a fost implicata pacienta sa. A continuat si a finalizat interventia de hemostaza, pentru care s-a intrat in sala de operatie, participa impreuna cu echipa de plasticieni la tratamentul complicatiei combustionale si finalizeaza evenimentul prin inscrisurile din protocolul operator, asumandu-si sub semnatura proprie, tot ceea ce s-a intamplat acolo cu bune si cu rele, ca un barbat si ca un chirurg", precizeaza presedintele CMR.

Citeste si:
Mircea Beuran ramane in arest la domiciliu inca 30 de zile
Mircea Beuran ramane in arest...

Dr. Borcean subliniaza ca nu doreste sa faca afirmatii care pot fi interpretate ca antepropuntare intr-un viitor dosar, dar se declara convins ca este de datoria sa sa intervina in aceasta dezbatere, care a devenit publica, pentru a face precizarile de mai sus.

"Desigur, Mircea Beuran, ca orice om mare in profesia sa, are atat prieteni cat si neprieteni. Pe aceasta cale, ii rog pe prietenii sai, pe fostii sai pacienti sa ia atitudine in apararea lui si ii sfatuiesc pe mai putin prietenii sai si pe neprietenii sai sa nu se bucure. A continua astazi o dezbatere publica, inainte de finalizarea unei anchete, va pune presiune greu de suportat pe echipa medicala, care trateaza un caz de maxima greutate umana, o patologie, complicatiile firesti legate de aceasta, dar, mai ales legate de accidentul combustional survenit fara voia lor, dar pe care sunt obligati sa il trateze", conchide presedintele CMR.

Citeste si:
Președintele Volodimir Zelenski anunță eliberarea a două localități...
Președintele Volodimir...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.