Retelele-cheie din creier ce interactioneaza si conduc la cresterea riscului unei persoane de a se gandi la sinucidere sau de a avea o tentativa de suicid au fost identificate de o echipa internationala de oameni de stiinta, informeaza Press Association.

Aproximativ 800.000 de persoane mor anual la nivel mondial prin sinucidere, aceasta fiind a doua cauza de deces in randul adolescentilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani.

''Imaginati-va ca avem o afectiune despre care stim ca a ucis aproape un milion de persoane pe an, un sfert dintre acestia cu varste sub 30 de ani, si totusi nu cunoastem nimic despre motivul pentru care unii indivizi sunt mai vulnerabili la aceasta boala'', a explicat doctor Anne-Laura van Harmelen de la Universitatea Cambridge, coautoare a studiului. ''In acest punct ne situam in ceea ce priveste suicidul? Stim foarte putine despre ce se intampla in creier, de ce exista diferente in functie de sex si ce anume ii face pe tineri sa fie mai vulnerabili la suicid'', a adaugat cercetatoarea.

Oamenii de stiinta au analizat literatura de specialitate din ultimele doua decenii referitoare la studii imagistice privind gandurile si comportamentul suicidar. Au fost analizate 131 de studii care au cuprins peste 12.000 de indivizi si au analizat modificarile structurii si functiilor creierului ce ar putea contribui la cresterea riscului de suicid al unei persoane.

Cercetatorii au cautat dovezi privind modificari structurale, functionale si moleculare din creier ce ar putea conduce la cresterea riscului de suicid. Conform studiului publicat in jurnalul stiintific Molecular Psychiatry, au fost identificate doua retele neurale - si conexiunile dintre acestea - ce par a juca un rol important in acest sens.

Una dintre retele implica zone situate in partea anterioara a creierului, cunoscute sub numele de cortexul prefrontal ventral medial si lateral si conexiunile acestora cu alte regiuni ale creierului implicate in emotii. Oamenii de stiinta sustin ca modificarile survenite la nivelul acestei retele pot conduce la ganduri negative in exces si dificultati in reglarea emotiilor, stimuland gandurile suicidare.

A doua retea identificata implica regiuni cunoscute sub numele de cortexul prefrontal dorsal si girusul frontal inferior. Modificarile survenite in aceasta retea pot influenta tentativa de suicid, partial din cauza rolului pe care il are in luarea deciziilor, generand solutii alternative la probleme si controland comportamentul, au notat cercetatorii.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Ei sugereaza ca, in cazul in care ambele retele sufera modificari la nivel de structura, functie sau biochimie, se poate ajunge la situatii in care un individ are o atitudine pesimista legata de viitor si nu este capabil sa-si controleze gandurile, ceea ce poate duce la un risc ridicat de suicid, scrie Agerpres.

''Analiza ofera dovezi ce promit un viitor plin de speranta in ceea ce priveste gasirea unor modalitati noi si imbunatatite pentru reducerea riscului de sinucidere'', a subliniat Hilary Blumberg, profesoara de psihiatrie si neurostiinte la Universitatea Yale.

Doctor Lianne Schmaal de la Universitatea Melbourne, coautoare a studiului, a declarat: ''Cel mai important predictor al decesului prin sinucidere este tentativa de sinucidere, asadar este esential sa putem interveni cat mai devreme pentru a reduce riscul unei persoane. In cazul multor indivizi, acest lucru se intampla in perioada adolescentei. Daca putem gasi o modalitate de a-i identifica pe acei tineri cu cel mai mare risc, atunci vom avea sansa de a interveni si de a-i ajuta in aceasta etapa importanta din viata lor''.

Citeste si:
Tragedie în nordul Capitalei. Un bărbat s-a aruncat în gol de la...
Tragedie în nordul Capitalei....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.