Nicio persoana din cadrul Ministerului Apelor si Padurilor sau din Romsilva nu stie sa spuna unde ajung cele 20 de milioane de metri cubi de lemn taiat ilegal anual din Romania, a declarat duminica seara pentru AGERPRES coordonatorul pentru Paduri si Biodiversitate al Greenpeace Romania, Ciprian Galusca, co-organizator al "Marsului pentru Paduri", eveniment la care au participat aproximativ 600 de persoane.

Acesta a precizat ca solicitarea principala a organizatorilor evenimentului - Greenpeace Romania, Agent Green si DeClic este imbunatatirea Sistemului de Urmarire a Materialelor Lemnoase (SUMAL).

"Am organizat acest mars pentru ca autoritatile refuza sa ia masuri serioase impotriva fenomenului de taieri ilegale din tara. Nu e un lucru nou, asta se intampla in ultimii 30 de ani indiferent de coloratura politica pe care am avut-o in Parlament sau in Guvern. De 2 ani si jumatate cerem Ministerului Apelor si Padurilor (MAP) imbunatatirea sistemului de trasabilitate a materialului lemnos, SUMAL, o cerem fara succes, pentru ca Ministerul Apelor si Padurilor nu face decat sa proroge in ultimii 3 ani lansarea acestui sistem. Acest sistem nu e gata, nu s-a lucrat la el pentru ca nu exista pricepere si nu exista asumarea politica. Discutam despre padurari care ar trebui sa se inarmeze, despre tot felul de embargouri comerciale, cand solutia ar trebui sa fie foarte simpla: Ministerul ar trebui sa aiba un instrument prin care sa inteleaga, sa cunoasca, sa monitorizeze fenomenul taierilor de paduri din Romania, si pe cel legal si pe cel ilegal. Pentru ca nu lucreaza la SUMAL, Ministerul habar nu are ce se intampla in padurile din Romania, si cifra celor 20 de milioane de metri cubi care dispar anual fara acte din padurile Romaniei ne arata ca situatia este scapata de sub control, alaturi de violenta care creste in ultima perioada si alaturi de eficienta declarata de doar 200.000 de metri cubi confiscati anual de Jandarmerie, Politie si Garzile forestiere. Deci doar 1 % din fenomenul taierilor ilegale este cunoscut de catre autoritati", a afirmat Ciprian Galusca.

Se taie milioane de metri cubi de copaci si din paduri private, si din proprietati publice

Reprezentantul Greenpeace Romania a apreciat ca directorul Romsilva, Gheorghe Mihailescu, nu cunoaste informatiile reale din cadrul institutiei sale legate de taierile ilegale de paduri.

"Directorul Romsilva declara ca in padurile din proprietatea statului administrate de Romsilva taierile ilegale sunt undeva pe la 50.000 de metri cubi. Cifra asta este complet incredibila si data de pamant de cifrele Inventarului Forestier National, care ne spun ca taierile ilegale de 20 de milioane de metri cubi se intampla in egala masura in padurile private si in padurile proprietate publica. Cu alte cuvinte, directorul Romsilva nu cunoaste detalii legate de fenomenul taierilor ilegale din institutia pe care o conduce", a declarat coordonatorul pentru Paduri si Biodiversitate al Greenpeace Romania.

Citeste si:
Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri un proiect de lege...
Guvernul va aproba în şedinţa...

Acesta considera ca interdictia exportului de busteni sau de cherestea nu ar rezolva problema taierilor ilegale de paduri in conditiile in care exporturile sunt de 150.000 de metri cubi.

"Lemnul taiat din padure trece prin procesare, el devine cherestea, devine mobila, devine rumegus, paleti si asa mai departe. Toate aceste produse vor putea sa fie puse pe piata in continuare bine-mersi, chiar si in situatia in care alegem sa sa interzicem exportul de bustean, deci solutia nu e acolo. Trebuie sa construim o solutie care sa nu mai permita punerea pe piata a lemnului taiat ilegal, a lemnului fara aviz. Trebuie sa urmarim punerea in piata a acestor produse, a lemnului pana la urma, si daca reusim sa nu mai vindem lemn taiat ilegal, atunci nu vom mai avea niciun rationament pentru a merge in padure si pentru a taia", a apreciat Ciprian Galusca.

Citeste si:
Legea prin care ultrajul asupra pădurilor este sancționat cu...
Legea prin care ultrajul...

Reprezentantul Greenpeace a criticat din nou Ministerul Apelor si Padurilor pentru faptul ca nu pune la punct sistemul SUMAL si a acuzat ca foarte multi bani sunt produsi prin comercializarea lemnului taiat ilegal.

"Guvernul Romaniei? Hoti! Ministerul Mediului? Hoti! Ministerul Apelor si Padurilor? Hoti!"

Un alt co-organizator al evenimentului, liderul Agent Green, Gabriel Paun, a acuzat companiile straine care comercializeaza sau prelucreaza lemn din Romania, nominalizand Holzindustrie Schweighofer, Kronospan si IKEA.

"De ce se taie ilegal? Pentru ca acum 15 ani, Guvernul Romaniei, nu conteaza culoarea politica, a invitat in Romania companii din Austria, din Suedia, din Turcia, care au venit si ne-au luat tot lemnul pe care noi il procesam superior in Romania, de care industria autohtona avea suficient si oamenii aveau suficient lemn sa se incalzeasca in case. Lemnul lor a disparut si acum e tocat de toate firmele astea, care vin si se acopera cu acte si lucreaza mana in mana cu autoritatile centrale si locale din Romania, ca o Mafie. Guvernul Romaniei? Hoti! Ministerul Mediului? Hoti! Ministerul Apelor si Padurilor? Hoti! Romsilva? Hoti! Industria prelucratoare din strainatate - Schweighofer, Kronospan, IKEA si toata gasca? Hoti!", a declamat directorul Agent Green, scandarile lui fiind preluate de sute de persoane participante la miting.

Citeste si:
Tendințele anului 2024 în design interior: mobilier cu linii...
Tendințele anului 2024 în...

Participatii la Marsul pentru Paduri s-au deplasat pana in fata Ministerul Apelor si Padurilor, afisand pancarte cu mesaje precum "Padurea noastra nu e marfa voastra", "Cine fuge de SUMAL taie lemnul ilegal", "Codrule, codrutule, unde dispari, tu, dragutule?", "90.000 de hectare de paduri seculare, in pericol", "Stop mafiei lemnului", "Vrem SUMAL, nu lemn ilegal".

Potrivit organizatorilor, evenimentul a fost organizat in semn de protest atat fata de faptul ca din ce in ce mai multi padurari devin victime ale hotilor de lemn cat si fata de fenomenul taierilor ilegale de lemn.

"Padurile Romaniei nu mai au timp! Ultimele date din Inventarul Forestier National arata ca taierile ilegale se intampla intr-un ritm fara precedent. In urma lor raman versanti dezgoliti, alunecari de teren, avalanse, inundatii dezastruoase, zone desertificate, padurari ucisi in stil mafiot, comunitati divizate si expuse fenomenelor climatice extreme. Cerem modernizarea imediata a Sistemului automat de Urmarire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicatiei pentru cetateni Inspectorul Padurii si protectia stricta a padurilor primare si seculare din Romania!", arata organizatorii pe pagina de Facebook dedicata evenimentului.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Reprezentantii ONG-urilor de mediu considera ca ecologistii si silvicultorii ar trebui sa solicite autoritatilor sa ia masuri eficiente care sa duca la stoparea ilegalitatilor din domeniul forestier.

Printre masurile amintite acestia amintesc modernizarea imediata a Sistemului automat de Urmarire a Materialelor Lemnoase (SUMAL), a aplicatiei pentru cetateni Inspectorul Padurii si protectia stricta a padurilor primare si seculare din Romania, monitorizarea prin satelit a padurilor, registru electronic in depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere in puncte cheie din reteaua rutiera, la gatere si la depozite, precum si automatizarea controlului silvic prin care se poate elimina o mare parte din mecanismele coruptiei si poate destructura retele infractionale.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.