Vremea va fi mult mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada, in cea mai mare parte a urmatoarelor doua saptamani (4 - 17 noiembrie) iar probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mai ridicata in special in aceasta saptamana, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), publicata luni.

In Banat, in cea mai mare parte a intervalului, valorile de temperatura se vor situa peste normele climatologic specifice in prima jumatate a lunii noiembrie. Astfel, maximele diurne se vor incadra, in medie, intre 15 si 18 grade, cu valori chiar mai ridicate in data de 5 noiembrie. Abaterea pozitiva a valorilor minime fata de normalul perioadei va fi semnificativa, acestea urmand a se incadra intre 8 si 13 grade, mediat regional. O usoara racire a vremii este estimata a se produce dupa data de 13 noiembrie, insa cel mai probabil va ramane mai calda decat in mod obisnuit. Probabilitatea pentru ploi (temporar mai insemnate cantitativ) va fi ridicata pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza.

In Crisana, in mare parte a intervalului de prognoza, valorile de temperatura se vor situa peste normele climatologice specifice in prima jumatate a lunii noiembrie, desi vor avea variatii usoare de la o zi la alta. In acest sens, maximele diurne se vor incadra intre 14 si 18 grade, cu valori chiar mai ridicate in data de 5 noiembrie. Valorile minime de temperatura vor inregistra o abatere pozitiva semnificativa fata de normalul perioadei si se vor incadra intre 6 si 12 grade, mediat regional. Vremea se va raci usor dupa data de 13 noiembrie, iar probabilitatea pentru ploi va fi ridicata, in special in prima saptamana.

In Transilvania, in cea mai mare parte a intervalului, valorile de temperatura, desi cu unele variatii de la o zi la alta, se vor situa peste normele climatologic specifice in prima jumatate a lunii noiembrie. Maximele diurne se vor incadra, in medie, intre 15 si 19 grade, iar abaterea pozitiva a valorilor minime fata de normalul perioadei va fi semnificativa, acestea urmand a se incadra intre 5 si 9 grade, mediat regional. O usoara racire a vremii este estimata a se produce dupa data de 13 noiembrie, insa cel mai probabil va ramane mai calda decat in mod obisnuit. Ploi locale si temporare vor aparea pe tot parcursul perioadei, dar in special in prima saptamana de prognoza.

In zona Maramuresului, regimul termic va fi caracterizat in mare parte a intervalului de valori peste normele climatologic specifice in prima jumatate a lunii noiembrie. Astfel, maximele diurne se vor incadra in medie intre 14 si 18 grade, in timp ce valorile minime medii se vor incadra intre 6 si 11 grade. Dupa data de 13 noiembrie, este prognozata o usoara racire a vremii, insa temperaturile se vor mentine, cel mai probabil, peste mediile multianuale. Probabilitatea pentru ploi, temporar insemnate cantitativ, va fi ridicata pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM 13 - 26 februarie 2023. Când vine primăvara
Prognoza meteo ANM 13 - 26...

In Moldova, in cea mai mare parte a intervalului, regimul temperaturii aerului va fi caracterizat de valori cu mult mai ridicate decat ar fi normal in prima jumatate a lunii noiembrie. In timp ce maximele vor oscila, in medie, intre 16 si 20 de grade, cu valori mai scazute in jurul datei de 7 noiembrie, minimele se vor incadra intre 6 si 10 grade, mediat regional. O racire a vremii este estimata a se produce dupa data de 14 noiembrie, dar valorile termice vor fi apropiate sau usor peste mediile multianuale. Regimul pluviometric va fi deficitar, iar ploi slabe, cu caracter local si temporar, se vor semnala cu probabilitate mai mare in perioada 7-8 noiembrie si spre sfarsitul intervalului de referinta.

In Dobrogea, vremea mult mai calda decat in mod obisnuit se va mentine in cea mai mare parte a intervalului, cu maxime intre 16 si 22 de grade. Valorile nocturne vor fi de 9 - 15 grade, mediat regional. Dupa data de 14 noiembrie, este estimata o scadere a temperaturilor, insa cel mai probabil acestea vor fi apropiate sau usor peste cele climatologic specifice perioadei. In privinta precipitatiilor, acestea isi vor face aparitia doar spre finalul celor doua saptamani de prognoza.

Citeste si:
Mihai Zmărăndescu regretă că a participat la Survivor România:...
Mihai Zmărăndescu regretă că...

In regiunea Munteniei, in cea mai mare parte a intervalului, valorile de temperatura se vor situa cu mult peste cele normale in prima jumatate a lunii noiembrie, cu pana la 8 - 12 grade peste mediile multianuale. Astfel, maximele diurne se vor incadra intre 18 si 23 de grade, iar minimele intre 6 si 12 grade. O racire este estimata dupa data de 14 noiembrie, insa cel mai probabil vremea va ramane usor mai calda decat in mod obisnuit. Probabilitatea pentru ploi cu caracter local si temporar va fi mai ridicata dupa data de 9 noiembrie, insa regimul pluviometric va fi deficitar pentru mare parte a regiunii.

In Oltenia, valorile de temperatura, desi cu unele variatii de la o zi la alta, se vor situa peste normele climatologic specifice in prima jumatate a lunii noiembrie. Maximele diurne se vor incadra intre 16 si 21 de grade, iar abaterea pozitiva a valorilor minime fata de normalul perioadei va fi semnificativa, acestea urmand a se incadra intre 8 si 12 grade, in medie. Vremea se raceste dupa 14 noiembrie, dar valorile termice vor ramane in general usor peste mediile multianuale. Ploi, temporar mai insemnate cantitativ, vor aparea pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza.

Citeste si:
Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 3 noiembrie 2021. Vreme...
Prognoza meteo pentru ziua de...

La munte, vremea va fi mult mai calda decat in mod obisnuit in prima jumatate a lunii noiembrie. Vor fi valori pozitive de temperatura atat ziua, cat si noaptea, cu exceptia crestelor cele mai inalte, unde vor fi posibile minime sub pragul de inghet. Ziua vor fi valori termice, in medie, intre 5 si 13 grade, iar noaptea intre un grad si 7 grade. Dupa data de 14 noiembrie, este estimata o scadere a temperaturilor, insa cel mai probabil acestea vor fi apropiate sau inca usor peste cele climatologic specifice perioadei. Probabilitatea pentru precipitatii va fi ridicata in special in prima parte a intervalului de referinta.

Estimarile sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.